Rāznas ezera ieplakas morfoloģija, uzbūve un ģenēze - Semjonovs, Artūrs (Latvijas Universitāte, 2010)
Pētījumā ir apskatīta Rāznas ezera ieplakas morfoloģija, uzbūve un ģenēze. Detāli apskatīta ieplakas dienvidaustrumu daļa, kurā izpētīta reljefa mezoformu morfoloģija, novietojums un orientācija. Tika veikti nogulumu litoloģisko īpatnību un struktūrģeoloģiskie pētījumi Rāznas ezera stāvkrastos tā dienvidaustrumu daļā, lai noskaidrotu pauguru piederību reljefa mezoformu tipam, kā arī noskaidrotu pašas ieplakas iespējamos izveides procesus. Iegūtie rezultāti liecina par to, ka ieplakā esošās reljefa mezoformas ir iespējams klasificēt kā drumlinus, bet pašu Rāznas ezera ieplaku - kā diverģenta tipa. Tāpat arī ir secināts, ka Rāznas ezera ieplakas izveide ir cieši saistīta ar Rundēnu pacēluma rašanos.

In the lake Razna depression geological and morphological structure is researched. Detailed a depression south-east department is examined, in which investigated relief, morphology, location and orientation of mezoforms. Also the geological and morphological research of sediments in the south-east department is done, to find out belonging of mounds to some gleciotectonic mezoform type, as also to find out the possible development processes of the depression. The obtained results testify to it, that the relief forms in the depression are possible to classify as drumlins, but lake Razna depression – as divergent type. Similarly is also drawn conclusion, that formation of the depression is possible constrained also with the appear of Rundenu uplift.
Morphology, Structure and Origin of the Rāzna Lake Depression, Latgale Upland
Keywords: Ģeogrāfija