"Kooperatīvā mācīšanās sadarbības prasmju pilnveidei elektromagnētisma tematu apguvē fizikā 9. klasē" - Krīgerts, Jēkabs (Latvijas Universitāte, 2022)
Kooperatīvā mācīšanās sadarbības prasmju pilnveidei elektromagnētisma tematu apguvē fizikā 9. klasē. Krīgerts, J., darba vadītāja: Dr. phys. Dudareva, I. Diplomdarbs – skolotāja pieredzes darbs, 52 lappuses, 30 attēli, 3 tabulas, 31 literatūras avots, 5 pielikumi. Latviešu valodā. Darba mērķis ir apkopot un izvērtēt pieredzi par kooperatīvās mācīšanās metožu izmantošanu skolēna sadarbības prasmju pilnveidei fizikas mācību procesā 9. klases elektromagnētisma tematos. Analizējot zinātnisko un metodisko literatūru, tiek piedāvāts, kā plānot elektromagnētisma tematu apguvi, integrējot mācību procesā kooperatīvās mācīšanās metodes – Ekspertu grupas un Galerija. Tiek piedāvāti metodiskie ieteikumi mācību procesa organizēšanai, kuri balstīti ne tikai uz darba autora, bet arī eksperta novērojumiem. Darbā aprakstīts, kā veikt skolēnu snieguma vērtēšanu ekspertu grupu un galerijas uzdevumu noslēgumā, izmantojot digitālos rīkus. Veikts arī skolēnu snieguma izvērtējums klases ietvarā, kā arī apkopots viņu pašvērtējums par sadarbību grupu darbos. Kooperatīvā mācīšanās palielina katra skolēna atbildību par mācīšanās rezultātu, un katra skolēna ieguldītais darbs mācību procesā ietekmē arī klasesbiedru zināšanas un sniegumu. Darba noslēgumā ir izklāstīta dalīšanās profesionālajā pieredzē, ieskaitot norādījumus, kur darba gaitā izstrādātie mācību materiāli ir pieejami ikvienam interesentam.

Cooperative Learning for Improvement of Collaboration Skills in Acquisition of Year 9 Physics Electromagnetism Themes. Krīgerts, J., supervisor Dr. phys. Dudareva, I., 52 pages, 30 images, 3 tables, 31 sources of literature, 5 annexes. Written in Latvian. The aim of the work is to summarize and to evaluate gained experience about usage of cooperative learning strategies to improve student collaboration skills in acquisition of year 9 Physics electromagnetism themes. Scientific literature and methodology have been analysed to successfully integrate two cooperative learning strategies – Jigsaw and Gallery Walk – into electromagnetism themes. Methodological recommendations have been provided how to organize learning process. These recommendations are based on observations of the author of this work and on observations of an external expert. Suggestions are provided how to evaluate outcomes of the learning process by using digital tools and results are judged for each class. Students’ self-evaluation about teamwork skills has been provided. Cooperative learning increases each student responsibility. Each student involvement in the learning process influences knowledge and learning outcomes of their classmates. At the end of the work, it is described how the author shared his professional experience as well as resources where produced instructional materials are available for everyone are provided.
Cooperative Learning for Improvement of Collaboration Skills in Acquisition of Year 9 Physics Electromagnetism Themes
Keywords: Izglītības zinātnes; sadarbība; kooperatīvā mācīšanās; ekspertu grupas; galerija; fizika