Noteiktības kategorija norvēģu un latviešu valodā - Leduskukaine, Olga (Latvijas Universitāte, 2007)
Šis bakalaura darbs ir veltīts norvēģu un latviešu valodas pētīšanai. Autore mēģina pierādīt, ka, kaut arī latviešu valodā nenoteiksmes kategorija formāli neizpaužas tik plaši kā norvēģu valodā, abās valodās ir iespējams izteikt to līdzīgi. Darba mērķis ir iepazīstināt lasītāju ar noteikto un nenoteikto formu lietojumu, izpētīt nenoteiksmes veidus, analizēt un salīdzināt tekstu fragmentus un to tulkojumus. Autore izmanto norvēģu, dāņu, angļu, krievu un latviešu valodas gramatikas grāmatas un zinātniskos darbus. Darba hipotēze tika pierādīta un tika izdarīti šādi secinājumi: norvēģu un latviešu valodās nenoteiktās un noteiktās formas lietošana ir līdzīga; abās valodās nenoteiksme tiek līdzīgi izteikta ar īpašības vārdu palīdzību; latviešu valodā to ir iespējams izteikt ar vietniekvārdu, darbības vārdu un vārdu kartību teikumā.

The present paper is devoted to the category of definiteness in general and especially in the Norwegian and Latvian Languages. The goal of this work is to provide patterns for the usage of the indefinite and definite forms in Norwegian and Latvian and exemplify their usage; as well as to find differences and similarities in the usage of these forms. Books on Norwegian, Danish, English, Russian and Latvian grammar and other studies have been used. The author proposed the following hypothesis: although in Latvian the category of definiteness is not as widely developed as in Norwegian, it is still possible to express the same relationships in both languages. The hypothesis has been proven and the main conclusion is that the pattern of using the indefinite or the definite form in general is similar in both languages, but with some exceptions.
The Category of Definiteness in Norwegian and Latvian
Keywords: Filoloģija