Kāla ezera ilgtspējīga attīstība - Eizentāls, Imants (Latvijas Universitāte, 2011)
Maģistra darbs „Kāla ezera zivju resursu ilgtspējīga pārvaldība” ir veltīts Kāla ezera zivju bāzes novērtēšanai un introdukcijas (ieaudzēšanas) eksperimenta izvērtēšanai, kā arī biedrības „Kāla ezera padome” darbības analīzei. Darba mērķis ir izvērtēt introducējamo lašveidīgo dzimtas zivju arktikas paliju (Salvelinus alpinus), sīgu (Coregonus lavaretus) atražošanas (ielaišanas) iespējas Kāla ezerā, lai pēc iespējas pilnvērtīgāk izmantotu ezera dabisko barības bāzi. Galvenais darba uzdevums ir lašveidīgo dzimtas zivju ieaudzēšanas izvērtējums un ar to saistītās izmaiņas tuvākās apārtnes apdzīvotajās teritorijās, līdz ar to secinājumi par biedrības darbības pozitīvajiem un negatīvajiem aspektiem. Vislielākā nozīme ir veltīta lašveidīgo zivju introdukcijas izvērtējumam, līdz ar to ir pētījumu apraksts jau no 2007. gada par eksperimenta „Vērtīgo lašveidīgo zivju sugu: sīgas (Coregonus lavaretus) un palijas (Salvelinus alpinus) zivju mazuļu ieaudzēšanu Kāla ezerā”norisi, nārsta vietām, 2010. gadā barības nišu pārklāšanos. Liela daļa informācijas par 2010. gadu ir iegūta no licencēšanas, kas ir aprakstīta biedrības darbības analīzes nodaļā. Ihtiofaunas salīdzinājums no 2000. – 2010. gadam, kas dod ieskatu zivju krājuma izmaiņās. Biedrības darbības analīzes nodaļā ir licencēšanas ieviešana un biedrības darbības izvērtējums, kā arī nākotnes plāni. Lai gan pagaidām ir grūti izdarīt konkrētus secinājumus par introducējamo zivju ieaudzēšanu, bet kopumā eksperimentu var uzskatīt par izdevušos. Diemžēl, lai izvērtētu barības nišu pārklāšanos, neizdevās noķert nevienu paliju, kas izskaidrojams ar ezera lielo platību un lašveidīgo zivju ķeršanas īpatnībām. Šis darbs būs ieskats tālākiem pētījumiem, lai iegūtu pēc iespējas vairāk informācijas par ielaisto zivju uzvedību jaunā vidē un novērstu iespējamās kļūmes atražošanas procesā. Maģistra darba apjoms 98 lpp., darbā tiek izmantoti 34 attēli 16 tabulas un 30 literatūras avoti. Atslēgas vārdi: Palija, sīga, zivju introdukcija, ezeru apsaimniekošana, ilgtspējīga pārvaldība

Master thesis „Sustainable Fish Resource Management in Lake Kals” is dedicated to evaluation of fish resources in lake Kals, assessment of new fish species introduction experiment as well as „Kala Lake Board” business analysis. The aim of this study is to evaluate reproduction oportunities of salmonid species fish Arctic charr (Salvelinus alpinus) and the Whitefish (Coregonus lavaretus) in lake Kals in order to make best use of the lake natural food base. The main task is to evaluate the new fish species impact on local populated area, thus make conclusions about positive and negative aspects of „Kala Lake Board” activities. The most focus is on assessment of salmonid fish introduction, that’s why detailed description of experiment „Introducement of valuable salmonid fish species: Whitefish (Coregonus lavaretus) and Arctic char (Salvelinus alpinus) juveniles in lake Kals” is given starting 2007. year, including spawning grounds and food niche overlap in year 2010. Much of the information about 2010. year is obtained from licensing, which is described in the Activities of the Association section. Comparison of fish fauna from 2000. – 2010. year gives insight into the changes of fish stocks. Analysis of the Association gives description about implementation of licensing, activities analysis as well as future plans. Although it is difficult to draw specific conclusions for now, the experiment in general can be considered as successful. Unfortunately, attempts to catch char for food niche overlap assessment failed due to the large size of lake and catching specifics of salmonid fish. This study can be considered as insight for future research to obtain as much information as possible about new fish behavior in environment and to avoid possible failure of reproductive processes. Master thesis workload is 98 p, it contains 34 figures, 16 tables and 30 reference sources. Keywords: Char, whitefish, introduction of fish, lake management, sustainable management
Sustainable development of lake Kals
Keywords: Vides zinātne