Ienākumu nevienlīdzība - Tāre, Ance Sanija (Latvijas Universitāte, 2024)
Ienākumu nevienlīdzība ir aktuāla problēma visā pasaulē, jo finansiāla nestabilitāte un zems ienākumu līmenis ir risks, kas lielai daļai sabiedrības rada sociālus un ekonomiskus satricinājumus, kā arī pasliktina vispārējos dzīves apstākļus kopumā. Darba mērķis ir, ar ekonometrisko metožu palīdzību, noskaidrot, kādi ir būtiskākie ienākumu nevienlīdzības faktori Latvijā un to ietekme uz atšķirīgiem nevienlīdzības rādītājiem. Pirmā nodaļa balstās uz teorētisko apskatu par ienākumu nevienlīdzības raksturojošajiem rādītājiem un ietekmējošajiem faktoriem. Otrajā nodaļā ir ietverts Latvijas statistisks salīdzinājums ar pārējām Baltijas valstīm un Eiropas Savienību, savukārt, trešajā nodaļā iekļauti regresijas modeļu rezultāti.

Income inequality is a significant problem around the world. Financial instability and low level of income are risks that can cause social and economic upheaval for a large part of society, as well as it can deteriorate living conditions in general. The aim of this paper is to investigate what are the most important factors of income inequality in Latvia as well as to find out how differently these factors affect various indicators of income inequality. The first chapter is based on a theoretical review of the indicators characterizing income inequality and influencing factors. The second chapter contains a statistical comparison of income inequality for Latvia with the Baltic states and EU countries. Finally, the third chapter includes the results of the regression models.
Income inequality
Keywords: Ekonomika; ienākumu nevienlīdzība; ietekmējošie faktori; Džini koeficients; S80/S20 attiecība; P90/P50 attiecība