Lielupes baseina pierobežu upju kvalitāte un notekūdeņu ietekme - Motovilova, Dita (Latvijas Universitāte, 2014)
Maģistra darba nosaukums ir Lielupes baseina pierobežu upju kvalitāte un notekūdeņu ietekme. Darba mērķis ir novērtēt Lielupes baseina pierobežas upju ekoloģisko stāvokli, noteikt punktveida piesārņojuma ietekmi un veikto notekūdeņu saimniecības uzlabojumu ieguldījumu šajās upēs. Baltijas jūras reģionam ir jānovērš vai jāsamazina antropogēnais piesārņojums, lai novērstu Baltijas jūras eitrofikāciju. Upju baseinu ietvaros tiek veikti upju kvalitātes uzlabojumi. Viens no risinājumiem, lai sasniegtu labu upes kvalitāti, ir samazinot punktveida piesārņojuma avotu radīto slodzi. Pēc notekūdeņu attīrīšanas iekārtu rekonstrukcijas ir vērojama neliela kopējā fosfora un bioķīmiskā skābekļa patēriņa koncentrāciju samazināšanās. Atslēgas vārdi: Lielupes baseins, upju kvalitāte, notekūdeņi, upju ūdens ķīmija, Latvija

Master’s degree study is about the border rivers quality of Lielupe’s basin and impact of wastewater. The aim of research is to evaluate the quality of border rivers water of Lielupe’s basin and improvements of wastewater in these rivers. To prevent eutrophication, the region of Baltic Sea needs to eliminate or reduce anthropogenic pollution. There are some improvements of water quality within the river basins. One of solutions for reaching good water quality is to reduce the load of the main pollution source. There are decrease of total phosphorus and BSP5 concentration after reconstruction of wastewaters equipment. Keywords: basin of Lielupe, water quality, wastewater, chemistry of water, Latvia
The border rivers quality of Lielupe’s basin and impact of wastewater
Keywords: Vides zinātne