Talsu iedzīvotāji un to ģeogrāfiskā mobilitāte - Sidere, Sindija (Latvijas Universitāte, 2019)
Iedzīvotāju migrācija Latvijas un pasaules mērogā ir kļuvusi daudz aktuālāka, pateicoties virknei faktoru, piemēram, brīvai darbaspēka kustībai. Šajā bakalaura darbā “Talsu iedzīvotāji un to ģeogrāfiskā mobilitāte” tiek pētīti Talsu iedzīvotāji un noskaidrotas to ģeogrāfiskās mobilitātes galvenās iezīmes, kas parādās tiem iesaistoties iekšzemes migrācijā, svārstmigrācijā un starpvalstu migrācijā. Iezīmju noskaidrošana ļauj apzināt perspektīvāko pētījumu virzienu migrācijas jautājumā Talsos, jo līdz šim par migrāciju Talsos ir maz veiktu pētījumu. Šī pētījuma galvenais virziens ir Talsu iedzīvotāju ģeogrāfiskās mobilitātes iezīmes. Tiek pētīti arī divi citi virzieni – Talsu pilsētvides priekšrocības un trūkumi un Talsu pilsētas demogrāfiskā situācija, ko ietekmē iedzīvotāju migrācija. Izmantojot anketēšanas metodi, tika aptaujāti 200 Talsu iedzīvotāji, kas Talsu pilsētvidi kopumā novērtē kā apmierinošu. Vislielākā apmierinātība ir ar Talsu pilsētas pakalpojumu pieejamību, pilsētas labiekārtojumu un sakoptību, ko var uzskatīt par pilsētas priekšrocībām, savukārt darba iespējas, brīvā laika pavadīšanas iespējas un kaimiņi, kas tika vissliktāk novērtēti – kā trūkumus, kas izraisa vai nākotnē izraisīs respondentu iesaisti migrācijā, iespaidojot arī demogrāfisko situāciju.

Migration of the population in Latvia and globally has become more important due to a number of factors, such as free movement of the labor force. Bachelor’s thesis “Demographic characteristics and geographic mobility patterns of Talsi population” identifies the main patterns of Talsi residents geographic mobility that appear when they get involved in internal migration, commuting and international migration. These patterns allows to indentify the direction of prospective studies about migration in Talsi, since there are only a few studies on this subject. The main focus of this study is the geographical mobility patterns of Talsi population. There are two other focuses – advantages and disadvantages of the citie’s urban environment, as well the demographic situation, which is affected by the migration. For this thesis 200 residents of Talsi where surveyed. Respondents generally assess the urban environment of city as satisfactory. The highest satisfaction is with the availability of services, amenities and neatness, which can be assessed as advantages of city, while job opportunities, leisure facilities and neighbours – as disadvantages that cause, or in the future will cause, the involvement of respondents in migration, also affecting the demographic situation.
Demographic characteristics and geographic mobility patterns of Talsi population
Keywords: Ģeogrāfija; iedzīvotāju ģeogrāfiskā mobilitāte/migrācija; pilsētvides novērtējums; demogrāfiskā situācija; anketēšana; Manna-Vitnija U-tests