Emocijvārdu semantika latviešu valodas tīmeklī: dažāda satura tipa blogu atšķirības - Daksis, Kārlis (Latvijas Universitāte, 2020)
Bakalaura darba mērķis ir apskatīt dažādu emociju vārdu semantiku latviskajā tīmekļa vidē esošajos dažādu kategoriju blogos. Mērķa sasniegšanai tiks izveidots valodas korpuss, kas sastāv no latviešu valodā pieejamajiem dažādu blogu ierakstiem. Apskatot dažādu emociju modeļu piedāvātās emocijas tiks izvēlēti dažādi emociju vārdi, kuru semantika tiks apskatīta izveidotā valodas korpusa apakškorpusos. Salīdzinot emociju vārdu semantiku tiks apskatīti vārda konkordances saraksti katrā no izvēlētajiem apakškorpusiem. Darba rezultātā tiks noskaidrots vai emociju vārdu nozīme dažādu tipu blogos atšķiras. Tiks izstrādāti daži rīki, kas paredzēti atvieglot valodas korpusa izveidi izmantojot tīmekļa materiālus. Paredzēts izstrādāt tīmekļa vietni valodas korpusu glabāšanai, kā arī biežuma un konkordances sarakstu veidošanai.

The purpse of this Bachelor’s thesis is to research the semantics of emotion words in different types of blogs available in latvian web. To achieve it a language corpus, consisting of different blogs in Latvian, will be created. Multiple emotion words will be chosen after reviewing differnet models of emotions. The semantics of these words will be researched in the sub-corpora of the corpora created. When comparing the semantics of the emotion words concordance list for each sub-corpora will be reviewed. As a result we will find out whether the semantics of emotion words differs in different types of blogs. Multiple tools intended to ease the creation of language corpora from web materials will be created. A web page intended to store and provide word frequency and concordance lists will be created as well.
Semantics of emotion words in Latvian web: differences between types of blogs
Keywords: Datorzinātne; emocijas; valoda; blogi; Python; Django