Garīgā labklājība un suicidālas idejas stacionārajiem pacientiem ar depresijas grupas un šizofrēnijas grupas traucējumu diagnozēm. - Seleviča, Elīna (Latvijas Universitāte, 2011)
Saskaņā ar Pasaules veselības organizācijas datiem, pasaulē vidēji katras 40 sekundes kāds atņem sev dzīvību. Katru gadu pašnāvības rezultātā mirst aptuveni viens miljons cilvēku. Visā pasaulē zinātnieki meklē skaidrojumu, kas liek cilvēkiem izdarīt šādu izvēli. Pēdējo gadu laikā pasaulē ir veikti neskaitāmi pētījumi par suicidalitāti, taču lielākā daļa pētījumu fokusējas uz suicidālu domu un suicidālas uzvedības riska faktoriem un psihopatoloģiskiem priekšnosacījumiem, maz uzmanības pievēršot aizsargājošiem faktoriem un resursiem. Līdz šim ir veikti vairāki pētījumi par garīguma saistību ar suicidālām idejām un/vai suicidālu uzvedību, taču lielākā daļa šo pētījumu ir atspoguļojuši kādas atsevišķas garīguma komponentes saistību ar suicidālām idejām. Suicidalitātes pētījumos būtu svarīgi pētīt abas garīgās dzīves dimensijas – gan iekšpus, gan ārpus reliģiskajām tradīcijām, pie tam, pievēršot pētniecisku uzmanību arī psihiatrijas pacientiem. Šī pētījuma mērķis bija noskaidrot, vai pastāv saistība starp garīgo labklājību, tās dimensijām (eksistenciālo un reliģisko labklājību), suicidālu ideju intensitāti un depresijas smaguma pakāpi psihiatrijas pacientiem. Pētījumā piedalījās 60 psihiatrijas stacionāra pacienti ar depresijas grupas traucējumu diagnozēm un paranoīdās šizofrēnijas diagnozi. Garīgās labklājības mērīšanai tika izmantota Garīgās labklājības skala (Spiritual Well-Being Scale, Paloutzian, & Ellison, 1991), suicidālu ideju intensitāte tika mērīta ar Kolumbijas Pašnāvības tendenču izteiktības skalu (Columbia Suicide Severity Rating Scale, Posner et al., 2007) un depresijas smaguma pakāpe tika mērīta, izmantojot Hamiltona Depresijas skalu (Hamilton Depression Rating Scale, Hamilton, 1960). Latvijā aptaujas adaptējusi Seleviča, 2011. Tika konstatēts, ka gan garīgā labklājība kopumā, gan eksistenciālā labklājība ir statistiski nozīmīgi saistītas ar suicidālo ideju intensitāti un depresijas smaguma pakāpi, savukārt reliģiskā labklājība nav statistiski nozīmīgi saistīta ar suicidālo ideju intensitāti un depresijas smaguma pakāpi. Atslēgas vārdi: garīgums, garīgā labklājība, pašnāvība, suicidalitāte, depresija, šizofrēnija

According to World Health Organization data, every 40 seconds someone commits suicide. Every year, almost one million people die from suicide. Scientists around the world are looking for an explanation what forces people to make that choice. Recently there have been a large number of studies exploring suicidality. Most of them have focused on risk factors and psychopathological predictors of suicidal ideation and behavior, but little attention has been given to protective factors and resources. Relatively many studies have examined the association between spirituality and suicidal ideation and/or behavior, but most of them investigate a single component of spirituality and its relation to suicidality. However, it would be important to focus on both dimensions of spiritual life – inside and outside religious traditions, in addition, paying attention to psychiatric patients. This study examines the association between spiritual well-being and its dimensions, suicidal ideation and severity of depression in psychiatric group of 60 major depression and paranoid schizophrenia inpatients. Spiritual well-being is measured by using Spiritual Well-Being Scale (Paloutzian, & Ellison, 1991), suicidal ideation is measured with Columbia Suicide Severity Rating Scale (Posner et al., 2007) and severity of depression is measured with 24-item version of Hamilton Depression Rating Scale (Hamilton, 1960). In Latvia scales adapted by Selevica, 2011. The results of this study show that spiritual well-being and its one dimension – existential well-being have significant association with suicidal ideation and severity of depression in psychiatric group. According to results, religious well-being has no clear link with suicidal ideation and severity of depression. Key words: spirituality, spiritual well-being, suicide, suicidality, depression, schizophrenia
Spiritual well-being and suicidal ideation in patients with major depressive disorder and paranoid schizophrenia.
Keywords: Psiholoģija