Papildu aizsardzības sertifikātu piešķiršanas tiesiskais regulējums un tā problemātika Latvijā - Kreicberga, Tatjana (Latvijas Universitāte, 2012)
Bakalaura darbs ir veltīts problemātikai saistībā ar tiesiskās aizsardzības nodrošināšanu unikālajam intelektuālā īpašuma tiesību objektam, papildu aizsardzības sertifikātam (turpmāk PAS), kas nodrošina tā īpašniekam papildu monopoltiesības pēc patenta darbības termiņa beigām. Tā kā, lielākoties, šādas problēmas rodas reģistrācijas brīdī nacionālajās rūpnieciskā īpašuma aizsardzības iestādēs, bakalaura darbā tiek analizēti strīdīgie jautājumi, kas radušies tieši PAS reģistrācijas gaitā, gan Latvijas, gan nozīmīgako Eiropas Savienības valstu praksē. Darbā tiek sniegts pārskats par PAS sistēmas izcelsmi un regulējošo normatīvo bāzi, īpašu uzmanību pievēršot PAS piešķirtās aizsardzības apjomam, kas ietver sevī tādu jautājumu izpēti, kā PAS aizsardzības objekts, pirmās tirdzniecības atļaujas nozīme un PAS piešķirtās aizsardzības termiņš. Lai izanalizētu PAS tiesiskā regulējuma attīstību, autore piedāvā iepazīties ar izveidojušos judikatūras klāstu šajā jomā, īpašu uzmanību veltot ietekmīgākajiem lēmumiem. Darbā veikto pētījumu rezultātā autore ir noteikusi pamatproblēmas saistībā ar PAS piešķiršanu, sniegusi ieskatu uz PAS sistēmas perspektīvām Latvijā un Eiropas Savienībā, kā arī ir piedāvājusi iespējamos uzlabojuma risinājumus. Atslēgvārdi: papildu aizsardzības sertifikāts; patenta spēkā esamības laiks; patents.

This Bachelor’s work considers the problems in the legal protection of Supplementary Protection Certificate (hareinafter SPC), that is an exceptional object of intellectual property law providing an additional monopoly rights to its owner after expiration of the basic patent. Since generally the problems of legal protection of SPC arise at the stage of the registration with the national Industrial Property office, the Bachelor’s work analyzes the issue of the registration of SPC in both Latvia and major European Union countries. The work features an overview on origins of the SPC system and associated legislation, putting special emphasis on the scope of protection thereof, namely, subject of protection, the role of the first authorisation to place SPC product on the market and SPC term. In order to analyze the developments of the SPC legal regulation, the author gives a retrospect of the case law in the relevant subject by pointing out the most influential decisions. Having analyzed the matter in question the author has come to conclusions as to what are the basic problems related thereto, perspectives of the SPC system in Latvia and European Union and has offered possible improvement solutions. Keywords: Supplementary Protection Certificate (SPC); patent term; patent.
Problems of the legal regulation for protection of supplementary protection certificates in Latvia
Keywords: Juridiskā zinātne