Soda noteikšanas vispārīgie un speciālie principi - Sīmanis, Sandis (Latvijas Universitāte, 2011)
Katrā atsevišķā krimināllietā par personas izdarīto vai izdarītajiem noziedzīgajiem nodarījumiem tiek piemērots attiecīgais soda veids un tā apmērs, kāds paredzēts par tā veikšanu attiecīgās Krimināllikuma panta sankcijas ietvaros, vadoties pēc noteiktiem kritērijiem un tie ir vispārīgie un speciālie principi, kas ir neatņemama sastāvdaļa piemērojot sodu. Autors pētot soda noteikšanas vispārīgos un speciālos principus un to piemērošanu tiesu praksē ir nonācis pie atklāsmes, ka tie nereti tiek interpretēti kļūdaini vai arī tiesas spriedumos tikai formāli norādot uz to, ka šie principi ņemti vērā nosakot sodu, kā arī kādiem no šiem principiem tiek pievērsta lielāka vērība nekā pārējiem principiem nosakot kriminālsodu. Darba autora mērķis pētot šo pētījuma tematu tad arī bija noskaidrot, kāds ir iemesls un cēlonis augstākminēto kļūdaino lēmumu pieņemšanā nosakot sodu, dot savu vērtējumu un ierosināt priekšlikumus problēmas risinājumam. Pētījuma rezultātā darba autors nonāca pie secinājumiem, ka nereti tiesu praksē ir sastopami gadījumi, kad tiesām ir nosliece mīkstināt sodus, izmantojot soda noteikšanas vispārīgos principus kā līdzekli minēto darbību veikšani, kas liecina par sodu politikas bardzību Krimināllikumā, kā arī tas ir pretrunā ar vienu no soda mērķiem – taisnīguma atjaunošanu. Bieži vien tiesu praksē ir sastopami gadījumi, kad tiek jaukti soda noteikšanas speciālie principi, respektīvi 50.pants ar 51.pantu, kas liecina par tiesu nevērību vai arī nepietiekamu izpratni par šo principu būtību. Darba autors pētījuma rezultātā ir sniedzis savu vērtējumu un priekšlikumus, kuri tendēti uz grozījumu nepieciešamību Krimināllikumā, kas attiecas uz soda noteikšanas vispārīgajiem un speciālajiem principiem.

Each individual criminal case on an individual or committed criminal offenses is applied to the punishment and the amount intended for the pursuit of the Criminal Penalties under, according to specified criteria, and they are general and specific principles which are an integral part of the application of penalties. Author researching a sentence in the general and specific principles and their application in case law has come to the revelation that they are often interpreted incorrectly, or court judgments only formal reference to the fact that these principles are taken into account in sentencing, as well as any of these principles is given more attention than the other principles determining the conviction. The author aims in studying the topic of the study then was to find out what is the cause and the cause of the aforementioned erroneous decisions as a general rule, give their assessment and proposals for solving the problem. The result of research the author came to the conclusion that it was often the case law is to be cases where the courts are prone to commute his sentence, the sentence in the general principles as a tool for those activities that are shown on the severity of the penalty policy in the Criminal Law, and it conflicts with one of the penalty goals - restorative justice. Often the case law is to be cases of the mixed sentence in the special principles, namely Article 50 to 51, which shows a direct negligence or lack of understanding of the principles of nature. The author of the study is a result of its own assessment and proposals that tend to the necessity of amending the Criminal Code relating to the sentence in general and special principles.
General and special principles of punishment detemination
Keywords: Juridiskā zinātne