ASV attieksme pret Latvijas okupāciju un sovjetizāciju, 1940-1941 - Māzere, Elza (Latvijas Universitāte, 2024)
Bakalaura darbs “ASV attieksme pret Latvijas okupāciju un sovjetizāciju, 1940-1941” analizē faktorus, kas ietekmēja ASV izvirzīto Latvijas un citu Baltijas valstu inkorporācijas neatdzīšanas politiku, kuru ASV piekopa līdz ar Samnera Velsa deklarācijas pieņemšanu. Darbs izvērtē, kā ASV un Latvijas attiecības, ASV un PSRS attiecības, vispārējā politiskā situācija pirms un Otrā pasaules kara laikā un citi faktori ietekmējuši ASV pozīciju. Lai pilnvērtīgi izvērtētu ASV pozīciju, darbā tiek analizēti ASV Valsts departamenta ārlietu dienesta diplomātiskie ziņojumu, kur atrodama informācija par ASV diplomātiem pieejamo informāciju par Latvijā notiekošo okupāciju un sovjetizāciju, kā arī viņu priekštats par minēto.

Bachelor’s thesis “USA's position regarding occupation and sovietization of Latvia, 1940- 1941” analyses factors that impacted the USA’s non-recognition policy of annexation of Latvia and other Baltic states, that the USA followed after adopting The Welles declaration. This thesis evaluates such factors as US and Latvian relations, US–Soviet relations, the general political situation before and during World War II and others that might have influenced USA’s position. To properly assess USA’s position, reports from The United States Department of State are analysed. These reports portray the information that US diplomats had accessed about occupation and Sovietization happening in Latvia, as well as their perception of the aforementioned.
USA's position regarding occupation and sovietization of Latvia, 1940-1941
Keywords: Vēsture un arheoloģija; Latvijas okupācija; PSRS; Latvijas – ASV attiecības; diplomātija; sovetizācija