Holokausta sociālās atmiņas reprezentācija laikrakstos „Diena”, „Neatkarīgā Rīta Avīze” un „Latvijas Avīze”: 1998. un 2008. gada salīdzinājums - Bumbiere, Kristiāna (Latvijas Universitāte, 2012)
Bakalaura darba „Holokausta sociālās atmiņas reprezentācija laikrakstos „Diena”, „Neatkarīgā Rīta Avīze” un „Latvijas Avīze”: 1998. un 2008. gada salīdzinājums” mērķis ir izpētīt, kā holokausta sociālā atmiņa reprezentēta laikrakstos „Diena”, „Neatkarīgā Rīta Avīze” un „Latvijas Avīze” laika periodā, kas aptver 1998. gada 1. janvāri līdz 31. decembri un 2008. gada 1. janvāri līdz 31. decembri. Teorētiskajā daļā aplūkotas reprezentācijas un sociālās atmiņas teorētiskās pieejas. Izmantojot kvantitatīvo kontentanalīzi un diskursa vēsturisko analīzi, noskaidrots, ka holokausta sociālā atmiņa reprezentēta piemiņas, izpētes, sabiedrības izglītošanas, kompensāciju un vainīgo meklēšanas diskursā, atklājot būtiskākās „mēs-viņi” iezīmes. Atslēgvārdi: reprezentācija, sociālā atmiņa, holokausts, „Diena”, „Neatkarīgā Rīta Avīze”, „Latvijas Avīze”, „mēs-viņi”.

The aim of the thesis „Representation of the Holocaust’s social memory in newspapers „Diena”, „Neatkarīgā Rīta Avīze” and „Latvijas Avīze”: comparison of years 1998 and 2008” is to find out how the collective memory of Holocaust is represented in newspapers „Diena”, „Neatkarīgā Rīta Avīze” and „Latvijas Avīze”, in the period of time, which covers January 1 to December 31 of the year 1998 and January 1 to December 31 of the year 2008. The theoretical part consists of a discussion of theory of representation and collective memory. Quantitative content analysis and discourse historical approach help to find out that the collective memory of the Holocaust is represented in discourse of memory, research, society educating, compensation and looking for guilt, also discovering the main „we-you” discoursive features. Keywords: representation, social memory, holocaust, „Diena”, „Neatkarīgā Rīta Avīze”, „Latvijas Avīze”, „we-you”.
Representation of the Holocaust’s social memory in newspapers „Diena”, „Neatkarīgā Rīta Avīze” and „Latvijas Avīze”: comparison of years 1998 and 2008
Keywords: Komunikācijas zinātne