Sieviete žurnālos "Padomju Latvijas Sieviete" un "Sieviete" laika posmā no 1970. līdz 1975.gadam un no 2000. līdz 2005.gadam - Kalnciema, Maija (Latvijas Universitāte, 2007)
, atslēgvārdi Bakalaura darba tēma ir „Sieviete žurnālos „Padomju Latvijas Sieviete” un „Sieviete” laika posmā no 1970. līdz 1975. gadam un no 2000. līdz 2005. gadam.”. Darba galvenais uzdevums ir noskaidrot, kā tika konstruēta sieviete aplūkojamajā laika posmā žurnālos „Padomju Latvijas Sieviete” un „Sieviete”, lai izprastu, sieviešu žurnālu konstruēto sievieti padomju laikos un mūsdienās, kā arī lai salīdzinātu iegūto informāciju, tā izprotot galvenās izmaiņas žurnālos konstruētajās sievietēs starp abiem šiem laika posmiem. Lai uzdevumu izpildītu tika analizētas pirmā vāka fotogrāfijas vai to alternatīvas, kā arī centrālās (lielākās) intervijas padomju laikos un mūsdienās. Padomju laika analīzei tika izvēlēts laika periods no 1970. līdz 1975, taču mūsdienu izpratnei no 2000. līdz 2005. gadam. Teorētiskajā daļā tika aplūkotas sekojošas tēmas: sociālās realitātes konstruēšana, dzimtes lomas, sieviešu žurnāli, diskurss, kritiskā diskursa analīze, attēlu analīze, semiotika, kā arī tika aplūkoti analīzei izvēlētie laika posmi un žurnāli, tā radot kontekstu un teorētisko bāzi diskursa analīzei. Metodoloģija tekstuālajai analīzei bija kritiskā diskursa analīze, savukārt attēlu analīzei tikai izmantota semiotika, kā arī Bergera teorija par kameru izvietojuma nozīmi. Darba gaitā tika noskaidrots, ka padomju periodā konstruētā sieviete bija super sieviete, kura par prioritāti liek darbu, otrajā plānā atstājot ģimeni, savukārt mūsdienu perioda konstruētā sieviete ir pakļauta sabiedrībā esošajam skaistuma, jaunības kultam un sekmīgi apvieno sevis uzturēšanu kārtībā ar karjeru, taču prioritāte viņas dzīvē tomēr ir ģimene. Atslēgvārdi: sieviete, sieviešu žurnāli, padomju laiki, mūsdienas, dzimte

, key words The title of the Bachelor’s theses is „Woman in magazines „Padomju Latvijas Sieviete” and „Sieviete” in time period from 1970 till 1975 and from 2000 till 2005. The main goal is to clarify how woman was constructed during chosen period of time in magazines „Padomju Latvijas Sieviete” and „Sieviete” to understand main changes between both time periods. To fulfill the goal, an analysis frame was made to analyze photos in front covers or its alternatives and of central (biggest) interviews in soviet times and our days. For soviet time analysis was chosen time period from 1970 till 1975 and for analysis of our days – from 2000 till 2005. The theoretical part consists of sequent tiles: construction of social reality, gender roles, women magazines, discourse, critical discourse analysis, visual analysis, semiotics, there were also analyzed time periods to understand the context and to get theoretical basis for discourse analysis. The method chosen for textual analysis was critical discourse analysis. Semiotics and Bergers theory about camera disposition and its meaning was used to understand photography. My research has several findings: in soviet times constructed woman was a super woman, whose priority was work and in second place of priority list was family. In now days constructed woman is beautiful, she has good career, but her priority is family. Key words: woman, women magazines, soviet times, our days, gender
The Woman in the Magazines "Padomju Latvijas sieviete" and "Sieviete" between 1970 and 1975 and between 2000 and 2005
Keywords: Komunikācijas zinātne