Upes nēģa (Lampetra fluviatilis) un taimiņa (Salmo trutta) augšupmigrācijas efektivitātes novērtēšana Rīvas zivju ceļā - Kaupužs, Ričards (Latvijas Universitāte, 2025)
Lai noteiktu Rīvas zivju ceļa efektivitāti, tika veikts PIT telemetrijas pētījums, kurā tika iezīmēti un zivju ceļa teritorijā izsekoti 100 upes nēģi un 54 taimiņi. Pētījumā tika apskatīts, cik liela daļa no iezīmētajām zivīm tika pievilināta un pārvarēja zivju ceļu, kā arī to, vai šos lielumus ietekmē zivju bioloģiskie parametri. Papildus apskatīta arī vides faktoru ietekme uz migrācijas aktivitāti. Rīvas zivju ceļš veiksmīgi pievilināja 48% upes nēģu, bet tikai 2% no tiem zivju ceļu pārvarēja. Nēģu garumam bija būtiska ietekme uz pievilināšanas efektivitāti. Zivju ceļam tika pievilināti 78% taimiņu, no kuriem 71% zivju ceļu veiksmīgi pārvarēja. Taimiņu mātītes zivju ceļu pārvarēja būtiski sliktāk nekā tēviņi. Upes nēģu un taimiņu migrācijas aktivitāti būtiski ietekmēja atsevišķi vēja virzieni, kā arī ūdens līmeņa izmaiņas. Rīvas zivju ceļš uzskatāms par efektīvu migrācijas risinājumu taimiņiem, bet tā tehniskās struktūras ir būtisks šķērslis nēģu augšupmigrācijai.

To determine the efficiency of the Riva fishway, a PIT telemetry study was carried out in which 100 river lampreys and 54 sea trout were tagged and tracked within the fishway. The study looked at the proportion of the tagged fish that were attracted to and passed the fishway, and whether these proportions were influenced by the fish biological parameters. The influence of environmental factors on migratory activity was also considered. The Riva fishway successfully attracted 48% of the river lampreys, but only 2% of them passed the fishway. The length of the lamprey had a significant effect on the attraction efficiency. 78% of sea trout were attracted to the fishway, of which 71% successfully passed the fishway. Sea trout females passed fishway significantly worse than males. Migratory activity of lampreys and sea trout was significantly influenced by certain wind directions as well as water level changes. The Riva fishway is considered to be an effective migration pathway for sea trout, but its technical structures are a major barrier to the up-migration of lampreys.
The up-migration efficiency of river lamprey (Lampetra fluviatilis) and sea trout (Salmo trutta) in the Rīva fishway
Keywords: Bioloģija; zivju ceļa efektivitāte; Salmo trutta; Lampetra fluviatilis; PIT telemetrija; zivju aktivitāte