Darījumdarbības brīvība kā pamatbrīvība Eiropas un Latvijas tiesībās - Sikora-Zeņķe, Kristīne (Latvijas Universitāte, 2022)
Lai gan darījumdarbības brīvība ir viens no vispārējiem ES tiesību principiem, tās aizsardzība tiešā tekstā ir iekļauta tikai Pamattiesību hartā, un praksē joprojām konstatējamas neskaidrības par tās saturu un nodalīšanu no citām ar to cieši saistītām pamatbrīvībām. Tas savukārt var radīt nepietiekamu šīs brīvības aizsardzību nacionālā līmenī, kavējot uzņēmējdarbības attīstību. Darba mērķis ir noskaidrot darījumdarbības brīvības saturu, būtību, saistību ar citām pamatbrīvībām un aizsardzību ES, citās ES dalībvalstīs un Latvijā, analizējot, no kāda pamata šāda aizsardzība izriet. Darbā sniegts ieskats darījumdarbības brīvības tvērumā un piemērošanas īpatnībās saistībā ar tiesībām uz īpašumu un brīvību izvēlēties nodarbošanos, kā arī izvirzīti priekšlikumi Satversmes normu interpretācijas paplašināšanai, atbilstoši saistošajām ES tiesībām.

Although the freedom to conduct a business is one of the general principles of EU law, its protection expressis verbis is enshrined only in the Charter of Fundamental Rights, and in practice there are still uncertainties about its content and separation from other fundamental freedoms closely linked to it. This, in turn, may lead to insufficient protection of this freedom at national level, hindering the development of business. The aim of the work is to find out the content and essence of the freedom to conduct a business, analyzing the connection with other fundamental freedoms and its protection in the EU, other EU member states and Latvia. The paper provides an insight into the scope of freedom to conduct a business and the peculiarities of its application in relation to the right to property and the freedom to choose an occupation, and puts forward proposals for expanding the interpretation of he Satversme, in accordance with the binding EU law.
Freedom to conduct a business as a fundamental freedom in European and Latvian law
Keywords: Juridiskā zinātne; Darījumdarbības brīvība; Tiesības veikt uzņēmējdarbību; Pamattiesību hartas 16. pants; Satversmes 105. pants; Satversmes 106. pants