Apaļā jūrasgrunduļa Neogobius melanostomus izplatību ietekmējošie faktori Baltijas jūrā - Valdmane, Nadīna (Latvijas Universitāte, 2022)
Apaļais jūrasgrundulis ir viena no invazīvākajām zivju sugām pasaulē, jo tā ir ieņēmusi un stabilizējusi savu populāciju gan Baltijas jūrā, gan Ziemeļamerikas ūdenstilpēs. Lai saprastu, kas ir šīs sugas izplatības ietekmējošie faktori, tika apkopota un analizēta informācija no zinātniskajām uzskaitēm un literatūras. Tika salīdzināti vairāki faktori, kas ietekmē apaļo jūrasgrunduļu izplatību Baltijas jūrā, kā arī tika izveidots dzīvotņu piemērotības prognozes modelis. Tika secināts, ka ārpus dabīgā izplatības areāla šī zivju suga apdzīvo atšķirīgākus biotopus. Pētniecisko uzskaišu dati liecina, ka skaitliski lielākas invazīvās zivs sugas populācijas ir Dānijas, Vācijas un Polijas piekrastes ūdeņos. Tika noskaidrots, ka gada pirmajā un ceturtajā ceturksnī galvenie apaļā jūrasgrunduļa izplatību ietekmējošie faktori Baltijas jūrā ir vidējais ūdens sāļums un dziļums, grunts sedimentu tips - dubļi. Biotopu piemērotības prognozes modelis norāda uz augstāku apaļā jūrasgrunduļa izplatību Baltijas jūras ziemeļu daļas piekrastē.

Round goby is one of the most invasive fish species in the world, because it has occupied and stabilized populations in the Baltic Sea, as well as in North America’s lakes and rivers. To understand what are the factors that are influencing the distribution of this fish species, the information from scientific surveys and literature was collected and analyzed. Several factors which influences the distribution of round goby in the Baltic Sea were compared and distribution prediction model was developed. It was concluded that outside of natural range this fish species inhabits more diverse habitats. Scientific survey data show that larger populations of round goby are in the coastal waters of Denmark, Germany and Poland. It was found, that main factors that influences round goby’s distribution in the Baltic Sea in the first and fourth quarters of the year are average depth and salinity of water, as well as the type of bottom sediments - mud. Habitat suitability forecast model in both quarters indicated a higher distribution of round goby in the northen coast of the Baltic Sea.
Factors influencing the distribution of the round goby Neogobius melanostomus in the Baltic Sea
Keywords: Bioloģija; apaļais jūrasgrundulis; invazīva suga; Baltijas jūra; Ponto-Kaspijas areāls; izplatību ietekmējošie faktori