Modificēto litija ortosilikāta minilodīšu radiolīze - Valtenbergs, Oskars (Latvijas Universitāte, 2015)
Modificēto litija ortosilikāta minilodīšu radiolīze. Valtenbergs O., zinātniskie vadītāji pētnieks, Mg. chem. Zariņš A. un docente, Dr. chem. Vita Rudoviča, zinātniskais konsultants vad. pētn. Dr. chem. Ķizāne G. Bakalaura darbs, 40 lappuses, 19 attēli, 8 tabulas, 26 literatūras avoti, 2 pielikumi, Latviešu valodā. Darbā apkopota informācija par kodoltermisko sintēzi, ITER un tā testa blanketa moduļiem, tritija ģenerējošo keramiku un to sintēzi, un radiācijas defektu un radiolīzes produktu veidošanos un noteikšanas metodēm, kā arī elementu kvantificēšanas metodēm. Eksperimentālajā daļā apstarotas standarta un modificētas litija ortosilikāta (Li4SiO4) minilodītes ar paātrinātajiem elektroniem līdz pat 5000 MGy absorbētai dozai 300-730 K temperatūrā, argona atmosfērā. Izmantojot elektronu paramagnētisko rezonanses (EPR) spektroskopiju, standarta un modificētās Li4SiO4 minilodītēs analizēta uzkrāto paramagnētisko radiācijas defektu koncentrācija un to termiskā stabilitāte. Novērtēta arī platīna mikro-piemaisījumu ietekme uz minilodīšu radiolīzi.

Radiolysis of modified lithium orthosilicate pebbles. Valtenbergs O., scientific supervisors researcher, MSc. chem. Zariņš A. and docent, Dr. chem. Vita Rudoviča, scientific consultant Leading researcher Dr. chem. Ķizāne G. Bachelor thesis, 40 pages, 19 figures, 8 tables, 26 references, 2 appendix. In Latvian. This work contains information about fusion, ITER and Test blanket modules, tritium breeder ceramics and their synthesis as well as about formation and detections methods of radiation-induced defects and radiolysis products, and also element quantification methods. In the experimental part, the reference and the modified lithium orthosilicate (Li4SiO4) pebbles were irradiated with accelerated electrons up to 5000 MGy absorbed dose at 300-730 K in dry argon. The concentration and annihilation of radiation-induced defects in the reference and modified Li4SiO4 pebbles were analysed by electron spin resonance (ESR) spectroscopy. Influence of platinum micro-impurities on the radiolysis of the pebbles was estimated.
Radiolysis of modified lithium orthosilicate pebbles
Keywords: Ķīmija; KODOLSINTĒZE; TRITIJA ĢENERĒŠANA; LITIJA KERAMIKA; EPR SPEKTROMETRIJA; ICP-MS