Aptaukošanās bērniem Latvijā un ar to saistītie riska faktori - Kupča, Sarmīte (Latvijas Universitāte, 2014)
ANOTĀCIJA Aptaukošanās rada ilgstošas, nopietnas veselības problēmas, ietekmējot dzīvildzi un būtiski pazeminot dzīves kvalitāti, atklājot tās rašanās cēloņus, iespējams novērst aptaukošanās radītās komplikācijas. Darbā tika pētīti populācijas pētījumā iegūtie dati 6 līdz 9 gadus veciem bērniem un analizēti iespējamie bērnu aptaukošanās riska faktori, iegūtie bērnu ĶMI dati tiek salīdzināti pēc Latvijā jau agrāk izveidotas un 3 starptautiskām ĶMI izvērtēšanas skalām. Gadījuma–kontroles pētījumā tika analizēti bērni ar aptaukošanos, salīdzinot iegūtos rezultātus ar kontroles grupu, tika izvērtēta iekaisuma mediatoru un leptīna koncentrācijas asinīs, kā arī analizēti ģenētiskie faktori. Pētījumā tika secināts – 8,8% no 6 līdz 9 gadus veciem bērni ir aptaukojušies, un aptaukošanās bērniem Latvijā ir saistīta ar ģenētiskiem un neģenētiskiem faktoriem. Atslēgas vārdi: Aptaukošanās bērniem, ĶMI, citokīni, proteasomas

ANNOTATION Obesity causes prolonged serious health problems, affecting life expectancy and markedly decreasing quality of life. Uncovering its causes may create possibilities to prevent obesity-caused complications. In a population study we gathered data from 6- to 9-year old children and analysed possible childhood obesity risk factors. Children’s BMI data were compared to a previously formulated Latvian and 3 international BMI reference scales. In a case–control study we analysed children with obesity, comparing results with a control group. Circulating inflammation meditors and leptin concentration were evalutaed, as were genetic factors. We concluded that 8,8% of 6- to 9-year olds are obese, and obesity in children in Latvia is associated with both genetic and non-genetic factors. Key words: childhood obesity, BMI, cytokine, proteasome
CHILDHOOD OBESITY IN LATVIA AND ITS ASSOCIATED RISK FACTORS
Elektroniskā versija nesatur pielikumus
Keywords: Medicīna un farmācija; Medicīna; Veselības aprūpe