Miega traucējumi sievietēm menopauzālā periodā - Silava, Kristīne (Latvijas Universitāte, 2020)
Bakalaura darba tēma – “Miega traucējumi sievietēm menopauzālā periodā.” Miegs cilvēkām ir viena no svarīgākajām pamatvajadzībām, lai tas justos apmierināts ik dienas gaitām. Tapēc darba autore izpētīs, kā sievietes Latvijā ietekmē miega traucējumi menopauzālā periodā. Pētījuma mērķis: izvērtēt miega traucējumus sievietēm menopauzālā periodā Pētījuma hipotēze: miega traucējumi sievietēm premenopauzes periodā, tiek novēroti vairāk, kā menopauzes periodā. Pētījuma uzdevumi: veikt literatūras analīzi par menopauzālo period un ar to saistītiem miega traucējumiem; K. Rojas māszinību teorijas analīze saistībā ar bakalaura darba tēmu; izstrādāt pētījuma instrument – anketu; veikt pētījumu; izanalizēt pētījumā gūtos rezultātus un izdarīt secinājumus. Bakalaura darbs sastāv no teorētiskās un pētnieciskās daļas. Tika veikts kvantitatīvs, neeksperimentāls, šķērsgriezuma pētījums, kurā piedalījās 105 sievietes, kas atbilst menopauzālā perioda vecumam, kuras bija sadalītas 3 vienādās vecuma grupās – premenopauzes, menopauzes un postmenopauzes periodos. Slēdziens: darba autores izvirzītā hipotēze – miega traucējumi sievietēm premenopauzes periodā, tiek novēroti vairāk, kā menopauzes periodā - ir apstiprinājusies ar mazu vairākuma pārsvaru. Premenopauzes periodā miega traucējumi tiek novēroti par 9,2 % vairāk ne kā menopauzes periodā. Atslēgas vārdi: menopauze, postmenopauze, premenopauze, klimaktērijs, miegs, miega traucējumi.

The subject of bachelor's work “Sleep disorders for women in menopausal periods.” Sleeping people have one of the most important basic needs to be satisfied every day. The author of the tapec work will study how women in Latvia are affected by sleep disorders during the menopausal period. Objective of study: To assess sleep disorders in women in the menopausal period Study hypothesis: Sleep disorders in women during premenopausal periods are more observed than in menopausal periods. Study tasks: to carry out a literature analysis on menopausal and related sleep disorder; an analysis of Roy's theory of nursing in relation to the subject of bachelor's work; to draw up an instrument of study; to carry out a study; to analyse the results of the study and to draw conclusions.The work of the bachelor shall consist of a theoretical and research part. A quantitative, non-experimental,cross sectional study was conducted involving 105 women corresponding to the age of the menopausal period, divided into 3 equal age groups during premenopausal, menopausal and post-menopausal periods. Conclusion: The hypothesis put forward by the author of the work - sleep disorders in women in premenopausal periods, more observed than in the menopause - has been confirmed by a small majority. During premenopausal periods, sleep disorders are observed at 9.2% more during the menopausal period. Key words: menopause, postmenopausal, premenopausal, clichéteria, sleep, sleep disorder.
Sleep disorders for women in menopausal periods
Keywords: Medicīna; menopauze; postmenopauze; premenopauze; klimaktērijs; miegs