Vecāku pārraudzība saistībā ar pusaudžu interneta lietošanas paradumiem, patērētā satura pārraudzību un satura problemātiskuma vērtējumu - Zeiferte, Inese (Latvijas Universitāte, 2023)
Bakalaura darba mērķis bija noskaidrot, vai un kādas saistības pastāv starp vecāku pārraudzību, interneta lietošanas paradumiem un vecāku interneta lietojuma pārraudzības stiliem. Pētījumā piedalījās 57 vecāki (N=57), kuriem ir bērni vecumā no 13 līdz 17 gadiem. Pētījuma ietvaros tika izmantotas trīs aptaujas: Vecāku pārraudzības aptauja (Parental Monitoring Scale, Stattin & Kerr, 2000), interneta lietošanas paradumu aptauja (izstrādāti apgalvojumi, balstoties uz aptauju par interneta lietošanas paradumiem (Miltuze, Bite & Sebre, 2012)) un vecāku interneta lietojuma pārraudzības stilu skala (Internet Parenting Style Instrument). Pētījumā gūtie rezultāti atklāja, ka pastāv statistiski nozīmīgas saistības starp vecāku pārraudzību, interneta lietošanas paradumiem un vecāku interneta lietojuma pārraudzības stilu rādītājiem. Tātad – ja pieaug vecāku pārraudzība, tad pieaug arī interneta lietošanas noteikumu ievērošana un internera lietošanas pārtraukšana. Savukārt, ja pieaug interneta lietošanas paradumi, tad vecāku pārraudzība un komunikācija samazinās. Ja pieaug vecāku informētības rādītāji, tad paaugstinās arī interneta lietošanas pārtraukšana un interneta lietošanas noteikumu ievērošana. Nākotnes pētījumos būtu ieteicams precīzi izdalīt pusaudžu vecuma apakšgrupas un noskaidrot, kā ar konsekventu vecāku pārraudzību atšķiras uzvedība konkrētā pusaudžu vecuma grupā.

The aim of the study was to find out whether and what correlations exist between parental monitoring, internet usage habits and parental internet usage monitoring styles. The study includes 57 parents (N=57) who have children aged 13 to 17 years of age. The following surveys were used for the study: Parental Monitoring (Stattin & Kerr, 2000), survey of Internet usage habits (statements developed based on the Survey of Internet Usage Habits (Miltuze, Bite & Sebre, 2012)) and Internet Parenting Style Instrument. The results of the study reveal that there are statistically significant correlation between parental monitoring, Internet usage habits and parental monitoring Internet supervision styles. The results show that increase of parental monitoring increases the usage of Internet rules and Internet usage interruption. Furthermore, increase in Internet usage habits decrease parental monitoring and communication. If the indicators of parental knowledge increase the Internet rules and Internet usage interruption indicators also increase. For future research would be recommended to precisely distinguish adolescent age subgroups and examine how consistent parental supervision varies behavior within a specific adolescent age group.
Parental Monitoring of Adolescent Internet Use Habits, Monitoring of Consumed Contentn and Evaluation of a Problematic Content
Keywords: Psiholoģija; pusaudzis; vecāku pārraudzība; pārraudzība; interneta lietošana; inerneta lietošanas paradumi