3 gadus vecu bērnu pašapkalpošanās prasmju sekmēšana pedagoģiskajā procesā pirmsskolā - Briede, Agnese (Latvijas Universitāte, 2023)
Kvalifikācijas darba autore: Agnese Briede. Kvalifikācijas darba temats ir - 3 gadus vecu bērnu pašapkalpošanās prasmju sekmēšana pedagoģiskajā procesā pirmsskolā. Pētījuma mērķis: Teorētiski pētīt un praktiski pamatot paņēmienus 3 gadīgu bērnu pašapkalpošanās prasmju sekmēšanai pedagoģiskajā procesā pirmsskolā. Pētījuma jautājums: kā sekmēt 3 gadīgu bērnu pašapkalpošanās prasmju attīstību pedagoģiskajā procesā pirmsskolā? Kvalifikācijas darbu veido divas nodaļas ar apakšnodaļām un secinājumiem par teorētiskās literatūras analīzi un pētījuma praktisko daļu, secinājumi, priekšlikumi vecākiem un pedagogiem, izmantoto avotu saraksts un pielikumi. Kvalifikācijas darba teorētiskā pētījuma daļa balstīta uz pedagoģijas un psiholoģijas autoru - M. Montesori, V. Purēna, T. Seldina, S. Deivisas, D. Lieģenieces, I. Stangaines uc. atziņām par pašapkalpošanās prasmju attīstību, raksturotas pašapkalpošanās prasmes un to nozīme bērna patstāvības sekmēšanā. Kvalifikācijas darba praktiskajā daļā veikts empīriskais pētījums, atspoguļojot pedagoģisko izmēģinājumdarbību, kas sekmē 3 gadīgu bērnu pašapkalpošanās prasmes pirmsskolā. Veikta pedagoģiskā novērošana, apkopoti, analizēti un interpretēti iegūtie dati. Balstoties uz pētījumā gūtajām atziņām un pedagoģisko pieredzi izdarīti secinājumi un izstrādāti priekšlikumi, lai sekmētu 3 gadīgu bērnu pašapkalpošanās prasmes pirmsskolā. Kvalifikācijas darbā izmantots 31 literatūras avots, ietverti 28 attēli, 4 tabulas, pievienoti 5 pielikumi. Kvalifikācijas darba apjoms ir 52 lapas. Atslēgas vārdi: pašapkalpošanās prasmes, pedagoģiskais process, pirmsskola, bērnu attīstība.

Author of the qualification work: Agnese Briede. The topic of the qualification work: self-care skill promotion of three-year-old children in the pedagogical process in preschool. The purpose of the study: To study theoretically and practically substantiate techniques for promoting self-care skills of three-year-old children in the pedagogical process in preschool. Research question: how to promote the development of self-care skills of three-year-old children in the pedagogical process in preschool? The qualification thesis consists of two chapters with subsections and conclusions on the analysis of theoretical literature and the practical part of the research, and a list of used sources and appendices. The theoretical research part of the qualification work is based on the authors of pedagogy and psychology - M. Montessori, V. Purēna, T. Seldin, S. Davis, D. Lieģeniece, I. Stangaine, etc. findings on the development of self-care skills, characterized self-care skills and their importance in promoting a child's independence. In the practical part of the qualification work, an empirical study was carried out, reflecting the pedagogical pilot activity that promotes the self-service skills of three-year-old children in preschool. Pedagogical observation was carried out, collected, analyzed and interpreted data. Based on the knowledge gained in the study and the pedagogical experience, conclusions were made and suggestions were made to promote the self-care skills of three-year-old children in preschool. The qualification thesis uses 31 literature sources, contains 28 images, 4 tables, and 5 appendices. The amount of qualification work is 52 pages. Key words: self-service skills, pedagogical process, preschool, child development.
Self-care skill promotion of three-year-old children in the pedagogical process at preschool
Keywords: Izglītības zinātnes; pašapkalpošanās prasmes; pedagoģiskais process; pirmsskola; bērnu attīstība