Dzīves kvalitāte, stress un funkcionēšanas grūtības cilvēkiem ar cukura diabētu. - Vingre, Signe (Latvijas Universitāte, 2018)
Šī bakalaura darba mērķis ir noskaidrot, vai pastāv saistība starp dzīves kvalitātes izjūtu un stresu un kādas ir funkcionēšanas grūtībām cilvēkiem ar cukura diabētu. Balstoties uz zinātniskās literatūras analīzi, tiek izvirzīts pētījuma jautājums: Vai pastāv saistība starp stresu, dzīves kvalitātes izjūtu un kādas ir funkcionēšanas grūtības cilvēkiem ar cukura diabētu? Pētījuma izlase ir cukura diabēta pacienti, kuri tika aptaujāti diabēta aprūpes kabinetos endokrinologa praksē un ģimenes ārsta praksē. Izvēlētā pētījuma instrumentārijs bija „Dzīves kvalitātes novērtēšanas aptauja”/ kopējā versija III (Quality of Life Index/ Generic Version III, QOLI/ Ferrans, C. & Powers QUALITY OF LIFE INDEX. Kopējā versija – III un „Stresa pārvarēšanas stratēģiju aptauja” (The COPE Inventory (COPE) (Carver, Scheier,& Weintraub, 1989), kā arī „Funkcionēšanas grūtību novērtēšanas aptauja” cilvēkiem ar cukura diabētu. Tālāk tika veikta iegūto rezultātu statistiskā analīze. Rezultāti sniedz atbildes uz izvirzīto pētījuma jautājumu – vai pastāv saistība starp stresu un dzīves kvalitātes izjūtu? Tika noskaidrots, kādas ir funkcionēšanas grūtības cilvēkiem ar cukura diabētu. No iegūtajiem rezultātiem var secināt, ka pastāv statistiski nozīmīga saistība starp stresu un dzīves kvalitātes izjūtu. Funkcionēšanas grūtības ietekmē dzīves kvalitāti kopumā.

The aim of the bachelor thesis is to research – is there a relationships between quality of life and stress, and what functional difficulties exist for people with diabetes. The research question has been set based on the analysis of scientific literature: is there a relationships between quality of life and stress for people with diabetes and what are the functional difficulties for people with diabetes? The sample of the research is people with diabetes surveyed at units of diabetes care in endocrinologists and family doctors’ practice. The selected research inventory is the Research on Quality of Life (Quality of Life Index/ Generic Version III, QOLI/ Ferrans, C. & Powers QUALITY OF LIFE INDEX), The Survey on Overcoming Stress (The COPE Inventory (COPE) (Carver, Scheier & Weintraub, 1989), as well as The Survey on Functional Difficulties for People with Diabetes. The statistical analysis of data was carried out. The results gave answers to the research questions – is there a connection between quality of life and stress, and what are the functional difficulties for people with diabetes. The results indicate that significant statistical relationships exists between stress and quality of life. The functional difficulties influence the quality of life in general.
Quality of life, stress and functioning difficulties in individuals with diabetes.
Keywords: Psiholoģija; dzīves kvalitātes izjūta; stress; stress, funkcionēšanas grūtības; stress, funkcionēšanas grūtības