Latvijas komercbanku noguldījumu analīze - Boldāne, Solvita (Latvijas Universitāte, 2020)
Bakalaura darba tēma ir “Latvijas komercbanku noguldījumu analīze”. Šī tēma ir aktuāla un vienmēr būs aktuāla, jo noguldījumi veido banku kapitālu. Pateicoties noguldītajiem līdzekļiem banka var pelnīt to ieguldot un saņemot peļņu. Šī tēma parāda kāda situācija Latvijā šobrīd ir ar noguldījumu procentu likmēm, apjomiem un kas ir galvenās noguldītāju grupas. Bakalaura darbā tiek analizētas četras Latvijas komercbankas, AS “Swedbank”, AS “SEB”, AS “Citadele” un AS “Rietumu banka”. Bakalaura darba mērķis ir izpētīt un izanalizēt nozīmi noguldījumiem Latvijas banku sistēmā, noguldījumu tirgus tendences un uz analīzes rezultātiem izdarīt secinājumus un izteikt priekšlikumus noguldījumu pilnveidošanai. Bakalaura darba mērķa sasniegšanai tika pētīta noguldījumu teorētiskā bāze, kas deva priekšstatu par noguldījumu nozīmi banku darbībā un izpratni par noguldījumiem kā tādiem. Darbā tika analizēts kopējais noguldījumu apjoms pa noguldītāju grupām un procentu likmēm mājsaimniecību un uzņēmumu noguldījumiem. Tika izvērtētas noguldījumu apjoma izmaiņas pa gadiem no 2015.gada līdz 2019.gadam. Darbā tika izvērtēti piedāvātie noguldījumu veidi, procentu likmes un noguldījumu apjomi četrām Latvijas komercbankām, AS “Swedbank”, AS “SEB”, AS “Citadele” un AS “Rietumu banka”. Bakalaura darbs sastāv no trīs nodaļām un astoņām apakšnodaļām. Darba apjoms ir 55 lappuses. Darbā ir 23 attēli un 12 tabulas. Bakalaura darbā izmantoti dažādi literatūras avoti, kā interneta resursi, grāmatas, Finanšu un kapitāla tirgus mājas lapa, Latvijas Bankas mājas lapa, Eiropas centrālās bankas mājas lapa un citi resursi. Darba autore secina, ka: 1.Noguldījumi ir ļoti svarīga un nepieciešama daļa banku kapitāla veidošanai, tas ir galvenais piesaistīto resursu avots. 2.Latvijas kopējā noguldījumu bilance ir ar negatīvu tendenci un to būtiski ietekmē nerezidentu naudas aizplūšana no Latvijas komercbankām. 3.Šobrīd bankas piedāvā ļoti zemas procentu likmes, kas noguldītājus attur no līdzekļu glabāšanas bankās. 4.Bankas piedāvā ļoti dažādas noguldījumu iespējas, kā arī iespēju veikt noguldījumus ne tikai eiro, bet arī citās valūtās.

The topic of the bachelors degree work theme is "Analysis of Latvian commercial bank deposits". This topic is relevant and will always be relevant, because deposits form the capital of banks. Thanks to the deposited funds, the bank can earn by investing it and receiving a profit. This topic shows what the current situation in Latvia is with deposit interest rates, volumes and what are the main groups of depositors. The bachelors degree work analyzes four Latvian commercial banks, AS “Swedbank”, AS “SEB”, AS “Citadele” and AS “Rietumu banka”. The aim of the bachelors degree work is to study and analyze the importance of deposits in the Latvian banking system, deposit market trends and to draw conclusions and make proposals for the improvement of deposits on the results of the analysis. In order to achieve the goal of the bachelors degree work, the theoretical basis of deposits was studied, which gave an idea of the importance of deposits in banking and an understanding of deposits as such. The paper analyzed the total amount of deposits by groups of depositors and interest rates on household and corporate deposits. Changes in the amount of deposits by years from 2015 to 2019 were evaluated. The paper evaluated the types of deposits offered, interest rates and deposit amounts for four Latvian commercial banks, AS “Swedbank”, AS “SEB”, AS “Citadele” and AS “Rietumu banka”. The bachelors degree work consists of three chapters and eight subsections. The volume of the work is 55 pages. There are 23 figures and 12 tables in the work. Various literature sources have been used in the bachelors degree work, such as Internet resources, books, the Financial and Capital Market website, the website of the Bank of Latvia, the website of the European Central Bank and other resources. The author concludes that: 1. Deposits are a very important and necessary part of bank capital formation, it is the main source of attracted resources. 2. Latvia's total deposit balance has a negative trend and is significantly affected by the outflow of non-residents' money from Latvian commercial banks. 3. At present, banks offer very low interest rates, which discourage depositors from keeping funds in banks. 4. Banks offer a wide range of deposit options, as well as the opportunity to make deposits not only in euros, but also in other currencies.
Analysis of Latvian commercial bank deposits
Keywords: Ekonomika; Noguldījumi; Komercbankas; Analīze; Pasīvi; Dinamika