Saprātīga un samērīga līgumsoda noteikšanas problemātika - Uminskis, Mareks (Latvijas Universitāte, 2023)
Bakalaura darba mērķis ir izpētīt saprātīga un samērīga līgumsoda noteikšanas problemātiku, aplūkojot problemātikas teorētisko un praktisko aspektu. Darbā ir analizēta Latvijas tiesību doktrīnā un judikatūrā paustās atziņas par līgumsoda samērīgumu un tā noteikšanu, vienlaikus salīdzinot tās ar ārvalstu tiesību doktrīnā un judikatūrā paustajām atziņām. Darba ietvaros ir sniegti priekšlikumi un secinājumi par līgumsoda funkcijām - jo īpaši sodīšanas funkcijas nepieciešamību un tās ietekmi uz līgumsoda samērīgumu. Papildus tam darbā ir aplūkots līgumsoda samērīguma noteikšanas subjektīvais un objektīvais kritērijs, kā arī ģenerālklauzulas “godīga darījuma prakse” saturs un ietekme uz līgumsoda apmēru. Atslēgvārdi: līgumsoda funkcijas, līgumsoda veidi, samērīga līgumsoda noteikšana, “godīga darījuma prakse”, līgumsoda tiesiskuma izvērtējums. salīdzinot tās ar ārvalstu tiesību doktrīnā un judikatūrā paustajām atziņām. Darba ietvaros ir sniegti priekšlikumi un secinājumi par līgumsoda funkcijām - jo īpaši sodīšanas funkcijas nepieciešamību un tās ietekmi uz līgumsoda samērīgumu. Papildus tam darbā ir aplūkots līgumsoda samērīguma noteikšanas subjektīvais un objektīvais kritērijs, kā arī ģenerālklauzulas “godīga darījuma prakse” saturs un ietekme uz līgumsoda apmēru. Atslēgvārdi: līgumsoda funkcijas, līgumsoda veidi, samērīga līgumsoda noteikšana, “godīga darījuma prakse”, līgumsoda tiesiskuma izvērtējums

The aim of the Bachelor's Thesis is to study the issue of determining the reasonable and proportional contractual penalties by examining the theoretical and practical aspects of the problem. In the paper, the practice in Latvian legal doctrine and jurisprudence regarding the proportionality of contractual penalties and establishment thereof are analysed and compared with such practice in foreign countries. Within the scope of the paper, proposals and conclusions are made on the function of contractual penalties - especially on the necessity of the function of contractual punishment and its impact on the proportionality of the penalty. Additionally, the subjective and objective criteria of the determination of reasonable and proportional contractual penalties are examined in the paper, as well as the content and impact of the general clause "fair dealing practice" on the extent of contractual penalty. Keywords: functions of contractual penalty, types of contractual penalty, determination of a proportional contractual penalty, "fair dealing practice", determination of the legality of contractual penalty.
Chalenges of establishment a reasonable and proportionate contractual penalty
Keywords: Juridiskā zinātne; līgumsoda funkcijas; līgumsoda veidi; samērīga līgumsoda noteikšana; “godīga darījuma prakse”; līgumsoda tiesiskuma izvērtējums.