Augi tradīcijā un mūsdienās - Beņķe, Inga (Latvijas Universitāte, 2014)
Maģistra darba „Augi tradīcijā un mūsdienās” ietvaros veikts pētījums par augu semantiku, funkcijām un simbolisko nozīmi latviešu klasiskajā un mūsdienu folklorā. Darba mērķis ir raksturot tās augu mītiski maģiskās funkcijas, kuras atklājas senajos uzskatos par pasaules iekārtojumu, cilvēka individuālo telpu un laiku, klasiskajā un mūsdienu folklorā atspoguļotajos uzskatos par cilvēka piedzimšanu un augiem kā dzīves telpas sargātājiem un uzturētājiem, identitātes izteicējiem. Darbā sniegts ieskats par augu semantiku un funkcijām latviešu klasiskajā folklorā, galvenokārt tautasdziesmās, kā arī apzinātas un analizētas līdz mūsdienām saglabājušās raksturīgākās un izplatītākās augu mītiski maģiskās funkcijas. Atslēgvārdi: augi, tautasdziesmas, mūsdienu folklora, funkcijas, semantika.

The research was done on semantics of plants, functions and its symbolic meaning in Latvian classical and nowadays folklore within the framework of master theses "Plants in Tradition and Nowadays". The aim of the thesis is to describe mythical and magical functions of plants which reveal in ancient views about the world’s order, individual space and time of human being, views on human being’s birth within classical and modern folklore, as well as views about plants as protectors, maintainers and expressers of identification. The master thesis provides insight about semantics and functions of plants in Latvian classical folklore, mainly in folk songs. The most characteristic and popular magical and mythical functions of plants which are maintained till nowadays are identified and analyzed within the master thesis as well. Keywords: plants, folk songs, modern folklore, functions, semantics.
Plants in Tradition and Nowadays
Keywords: Filoloģija