Ar veselību saistīto pamattiesību nodrošināšana likumpārkāpējiem ieslodzījuma vietās - Strazdiņa, Agnese (Latvijas Universitāte, 2015)
Personas tiesību, tai skaitā tiesību uz veselību, ierobežošana ir neatņemama sastāvdaļa, īstenojot brīvības atņemšanas sodu, taču tās nedrīkst tikt atņemtas pilnībā un, izpildot sodu, ir jāievēro personai neatņemamais minimālais tiesību garants. Tiesību nenodrošināšana vai nepienācīga nodrošināšana rada personai aizskārumu, kuru izraisa ieslodzījuma vietas pārkāpums. Gan tiesu prakse, gan tiesību aizsardzības institūciju ziņojumi norāda uz šādu pārkāpumu esamību arī Latvijas ieslodzījuma vietās. Bakalaura darba mērķis ir noskaidrot šo pārkāpumu cēloņus un to iespējamos risinājumus. Veids, kādā normatīvajos aktos ietvertie pienākumi tiek izpildīti ieslodzījuma vietās, norāda uz pārkāpumu iemesliem, no kā secināmas normatīvo aktu nepilnības un iespēja izvirzīt ieteikumus turpmākajai darbībai ieslodzījuma vietās jautājumos, kas skar personas tiesības, kā arī iespējamos normatīvo aktu grozījumus.

The implementation of a sentence of deprivation of liberty limits personal rights including the right to health. However, these rights must not be deprived fully and while executing the sentence, person’s guarantee minimum of rights must be considered. The denial of rights or inadequate provision of rights creates invasion of a person that was made of offense in a place of detention. Both legal practice and institutions of protection of rights indicates the infringement in Latvian imprisonment. The objective of bachelor thesis is to clarify the cause of these violations and their possible solutions. The way in which laws and regulations are complied with the obligations contained in the imprisonment points to the reasons for the violation of laws that leads to the shortcomings of laws and regulations and the opportunity to make recommendations for further action in prisons issues of individual rights, as well as possible additions to laws and regulations.
The provision of health- related fundimental rights to offenders in prisons
Keywords: Juridiskā zinātne; Pamattiesības; Tiesības uz veselību; Ieslodzījuma vieta; Ieslodzītais; Medicīniskā palīdzība