Sibīrijas mēlziedes Ligularia sibirica (L.) Cass. demogrāfisko parametru ietekmējošie faktori Latvijā - Štrāla, Paula (Latvijas Universitāte, 2017)
Sibīrijas mēlziede ir apdraudēta suga gan Latvijā, gan pasaulē. Latvijā Sibīrijas mēlziede sasniedz areāla Eiropas daļas rietumu, ziemeļrietumu robežu. Pirmo reizi Latvijas robežās šī suga konstatēta 1895. gadā. Kopumā ņemot Sibīrijas mēlziede ir purvu suga ar spēju augt un konkurēt dažādos augšanas apstākļos. Lai gan Sibīrijas mēlziede spēj konkurēt ar gari augošiem augiem un stiebrzālēm, tomēr dzīvotspēja šai populācijai ir maza, jo tieši jaunie īpatņi nespēj izturēt konkurenci un bez pietiekama apgaismojuma iet bojā. Tāpēc ir ļoti svarīgi, lai augi juvenīlajā stadijā izdzīvotu. Veicot Vilkoksona testu, noteikts vai pastāv būtiskas atšķirības Sibīrijas mēlziedes demogrāfiskajiem parametriem starp teritorijām pa parauglaukumiem. Ar Klāstera analīzi tika pārbaudīts, kuri abu teritoriju parauglaukumi ir līdzīgi. Veicot PCA analīzi noskaidrots, kuri ekoloģiskie faktori varētu būt saistīti ar Sibīrijas mēlziedes demogrāfiskajiem parametriem. Savukārt ar Spīrmena korelāciju noteica būtiskās saistības starp ekoloģiskajiem faktoriem un Sibīrijas mēlziedes demogrāfiskajiem parametriem. Iegūtie rezultāti apliecina, ka kokaudzes vainaga atvērums nav tas būtiskākais faktors, kas ietekmētu Sibīrijas mēlziedes demogrāfiskos parametrus. Sūnu segumam ir negatīvi būtiska saistība ar Sibīrijas mēlziedes indivīdu attīstību, taču vaskulāro augu segumam ir pozitīvi būtiska saistība. Pilnīgu atbildi par Phragmites australis skaita un apgaismojuma saistību ar Sibīrijas mēlziedi netika iegūta, ko varētu skaidrot ar datu trūkumu. Sibīrijas mēlziede Latvijā atrodās tikai divās teritorijās un tas apgrūtina pilnīgāku sugas izpēti. Bakalaura darbs izstrādāts Latvijas Universitātes Bioloģijas fakultātes Botānikas un ekoloģijas katedrā Doc. biol. Ilutas Dauškānes vadībā laika posmā no 2016. gada pirmā jūnija līdz 2017. gada septītajam jūnijam.

Ligularia sibirica is an endangered spiecies in Latvia and the World. In Latvia Ligularia sibirica reaches Europes west and north-west borders. This species was first found in Latvia in the year 1895. Ligularia sibirica is a spiecies of bogs, it can grow in different enviroments and compete with different species. Despite the fact that this species can compete with longer plants and diferent grasses, this plants population mortality is very low because the younger individuals has a lower survival rate from the competitive enviournment and low-light conditions. It is extremely vital for the younger plants survival. Using Wilcoxon test it has been determined that there is a statistically siginificant difference between Ligularia sibirica demographic parameters in different teritiories and sampling plots. Using Cluster dendrogramm analaysis it was determined which research teritories sampling plots were similar. With PCA analysis it was determined which ecological factors are connected to Ligularia sibirica demographic parametrs. Statistically significant relationships between ecological factors and Ligularia sibirica demographic parametrs was determined using Spearmans correlation. This researchs results show that tree stands crown opening is not a significant factor that influences Ligularia sibirica demographic parameters. Lichens coverage has a negatively significant relationship with Ligularia sibirica individuals development, although vascular plants coverage has a positively significant relationship. The complete answer of Phragmites australis individuals amounts and lights coverages relationship with Ligularia sibirica was not found, the possible reason is that the data range was too small. Ligularia sibirica in Latvia is found only in two places, it makes a thorough research difficult. The Bachelor Thesis conducted in the University of Latvia, Faculty of Biology, Department of Botany and ecology, under supervision of Doc. Biol. Iluta Dauškāne, from 01.06.2016. till 07.06. 2017.
Ecological factors affecting demographic parameters of Ligularia sibirica (L.) Cass. in Latvia
Keywords: Bioloģija; Ligularia sibirica; relikta suga; apdraudēta suga; populāciju ietekmējošie faktori; demogrāfiskie parametri