Retoriskie teksta posmi interneta ziņu rakstos - Beikmane, Marija (Latvijas Universitāte, 2016)
Ziņas ir viena no svarīgākajām vajadzībām ikdienas dzīvē, lai sekotu līdzi pasaules notikumu attīstībai. Ir veikti vairāki avīžu rakstu pētījumi no dažādiem aspektiem, taču maz uzmanības tiek pievērsts retoriskajiem teksta posmiem avīžu rakstos, kas pieejami internetā, tādēļ šī darba mērķis ir izpētīt retoriskos teksta posmus un to attiecīgo soļus struktūru interneta ziņu rakstos un noteikt to lingvistiskās iezīmes. Darba analīzei, galvenokārt tika izmantotas tādu autoru kā Swales (1990)un Bhatia (1993) teorijas. Iegūtie dati tika analizēti, izmantojot kvalitatīvā pētījuma metodi ar kvantitatīviem elementiem. Analīzei tika izvēlēti divdesmit BBC biznesa interneta ziņu raksti. Pētījuma rezultāti apliecina, ka elektroniskajos rakstos izmantoti gandrīz visi retoriskie teksta posmi, taču pēdējais posms parasti ir izlaists, tā kā komunikatīvais nolūks ir izklāstīt informāciju un sniegt faktus.

News is one of the most important necessities in a daily life to keep up with the events around the World. There are conducted various newspaper article studies from different perspectives; however, little attention is drawn to the rhetorical moves used in the articles which are available on the Internet. The present paper aims to investigate the rhetorical moves and their corresponding steps in the online newspaper articles and to determine the linguistic features. In order to conduct the analysis the theoretical framework of such authors as Swales (1990) and Bhatia (1993) are used. The gathered data was analyzed using the qualitative research method with quantitative elements. The analysis was conducted using twenty BBC business online news articles. The findings of the research revealed that the newspaper articles use almost all of the rhetorical moves; however, the last move usually is omitted as the communicative purpose of the articles is to present the information and provide the facts.
Rhetorical Moves in Online News Articles
Keywords: Valodniecība; online news; genre; business news; rhetorical moves and steps; linguistic features