3- 4 gadus vecu bērnu matemātikas prasmju sekmēšana izmantojot dabas materiālus - Kukule, Skaidrīte (Latvijas Universitāte, 2025)
Kvalifikācijas darba temats ir “3 – 4 gadus vecu bērnu matemātikas prasmju sekmēšana izmantojot dabas materiālus.” Pētījuma darba autore ir Skaidrīte Kukule. Pētījuma mērķis ir teorētiski un praktiski izzināt par 3 – 4 gadus vecu bērnu matemātikas prasmju sekmēšanas iespējām izmantojot dabas materiālus. Teorētiskajā daļā tika veikta literatūras analīze par bērnu matemātikas prasmju attīstību un tās vecināšanas veidiem dažādu autoru skatījumā. Izpētīts un analizēts 3 – 4 gadus vecu bērnu matemātikas sekmēšanas iespējas ar dabas materiāliem pirmsskolā. Pētījuma empīriskajā daļā tika izmantota bērnu novērošanas un pedagoģiskā izmēģinājuma darbības metode. Pētījumā piedalījās 18 pirmsskolas izglītības iestādes bērni vecumā no 3 – 4 gadiem. Pētījumā noskaidrojās, lai sekmētu 3 – 4 gadus vecu bērnu matemātikas prasmes, vispirms nepieciešams noskaidrot, kāds ir bērnu matemātikas prasmju līmenis. Matemātikas apguve bērniem sekmēsies labāk, ja tiks izmantoti dabas materiāli, jo tiem ir tieša ietekme uz bērna matemātisko prasmju attīstību, sekmējot radošumu, kritisko domāšanu, izpratni par matemātiku sasaistē ar reālo dzīvi, kad mācīšanās pieredze bērnus aizrauj, ieinteresē, rada patīkamas emocijas un ilgāk notur uzmanību. Pētījumā 3 – 4 gadus veci bērni ar dabas materiāliem sekmēja prasmi skaitīt no 1 - 5, atpazīt skaitļu simbolus pieci apjomā, veidot secīgas un ritmiskas virknes, sarunājoties lietot precīzus matemātikas jēdzienus. Nodarbības norisinājās ārā un iekštelpās. Pētījuma atslēgas vārdi ir bērnu matemātikas prasmes, dabas materiāli, skaitīšanas prasme, matemātikas jēdzieni, paša pieredze, pozitīvas emocijas. Pētījums sastāv no 41 lapas 3 tabulām, 22 attēliem, 27 literatūras avotiem.

The topic of the qualification work is “Promoting mathematical skills of 3 - 4 years old children using natural materials.” The author of the research work is Skaidrīte Kukule. The aim of the research is to theoretically and practically investigate the possibilities of promoting mathematical skills of 3 - 4 years old children using natural materials. In the theoretical part of the study included a literature analysis about the children's mathematical skills and ways of fostering them from the point of view of various authors. Researched and analyzed the possibilities of promoting mathematics in 3 - 4 years old children with natural materials in preschool. In the empirical part of the study used the child observation and pedagogical pilot activity methods. The study involved 18 preschool children ages 3 - 4 years. The study found that in order to promote the mathematical skills of 3 - 4 years old children, it is first necessary to find out what the level of mathematical skills corresponds to them. Children's will be better learning mathematics skills with natural materials, because they have a direct impact on the development of a child's mathematical skills, promoting creativity, critical thinking, understanding mathematics in real life, when the learning experience excites children, interests them, creates positive emotions and keeps their attention longer. In the study, 3 - 4 years old children, using natural materials, they learning to count from 1 to 5, recognize number symbols from 1 to 5, made rhythmic sequences, and use mathematical concepts correct in conversation. The lessons practice in outdoors and indoors. The keywords of the study are children's mathematical skills, natural materials, counting skills, mathematical concepts, personal experience, positive emotions. The study consists of 41 pages, 3 tables, 22 images, and 27 literature resources.
Promoting mathematical skills of 3 – 4 year old children using natural materials
Keywords: Izglītības zinātnes; bērnu matemātikas prasmes; dabas materiāli; skaitīšanas prasme; matemātikas jēdzieni; paša pieredze