Noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizēšanas pierādīšanas problemātika kriminālprocesā - Pētersons, Kristers (Latvijas Universitāte, 2022)
Noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācija ir globāla problēma. Tā visu laiku mainās un attīstās, jo veidi, kādos noziedznieki legalizē noziedzīgi iegūtus līdzekļus, arī konstanti attīstās, tiem paliekot arvien radošākiem un sarežģītākiem. Pēdējos gados veiktie normatīvo aktu grozījumi attiecībā uz noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas pierādīšanu situāciju nepadara vienkāršāku, bet “atver durvis” jaunām problēmām, piemēram, iespējamiem nevainīguma prezumpcijas pārkāpumiem. Mūsdienās būtiska loma ir arī jaunajām tehnoloģijām noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijā un to radītajām sekām. Darbā tiek aplūkotas aktuālākās legalizācijas pierādīšanas problēmas, tas ir: pierādīšanas standarts, pierādīšanas subjekts un pierādījumu veidi. Kā arī, tiek aplūkoti ne tik izplatīti noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas veidi un ar tiem saistītie izaicinājumi.

Money laundering is a global problem that is constantly evolving as criminals find new more complex and creative ways to launder money. Recent year amendments to laws that regulate money laundering also does not make the situation any easier and "open the door" to new problems, such as violations of the presumption of innocence. Adding to that is the impact of the new technology in the ways how criminal’s lauder money and the challenges associated with that. This bachelor's thesis deals with the most current problems of proving money laundering, that is, the burden of proof, the standard of proof and the types of evidence, also addressed are less common forms of money laundering and the challenges that comes with them.
Problems of proving money laundering in criminal proceedings
Keywords: Juridiskā zinātne; noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācija; pierādīšanas standarts; pierādīšanas pienākums; noziedzīgi iegūti līdzekļi; kriptovalūta