Calendula officinalis L. saturošo produktu bioloģiskās aktivitātes izvērtējums - Zepa, Līva (Latvijas Universitāte, 2016)
Ārstniecības kliņģerītes ir vienas no senākajiem un pazīstamākajiem ārstniecības augiem pasaulē. Tās ir ātraudzīgas un jau vēsturiski plaši izmantotas tautas medicīnā. Pētījumi par ārstniecības kliņģerīšu lomu veselības saglabāšanā un stiprināšanā, izvērtējot aktīvo vielu saturu un sastāvu tajās, tās var pozitīvi ietekmēt cilvēka organismu gan profilakses nolūkos, gan kā papildus terapija ārstēšanas brīdī. Maģistra darba mērķis bija noskaidrot, kādas un cik daudz aktīvās vielas atrodamas pašgatavotos un aptiekā nopērkamos produktos. Pētījumā tika izmantoti 5 pašu pagatavoti ārstniecības kliņģerītes paraugi un 1 aptiekā iegādāts paraugs, no kuriem tika iegūti 6 analīžu paraugi, kas analizēti ar šķidruma hromatogrāfijas – masspektrometrijas palīdzību. Ar šīs metodes palīdzību tika noskaidrots aktīvo vielu saturs sekojošos paraugos - kliņģerītes etanola šķīdumos, kliņģerītes olīveļļā, kliņģerītes saulespuķu eļļā, kliņģerītes cūku iekšu taukos un kliņģerītes cukura sīrupā.

Medical calendula is one of the oldest and best-known herbal treatments in the world. They are fast growing and has historically widely used in folk medicine. Research on medicinal calendula role in the preservation of health and strengthening, evaluating the content of active substances and structure, show that they can have a positive impact on the human organism both preventive as well as adjunctive therapy in the treatment time. The goal of the Master work is to find out what and how much of the active substances are found in homemade and pharmacy products. In the research are used five homemade calendula medical samples and one sample was purchased in a pharmacy, of which 6 were obtained from the analysis of samples, which analysed using liquid chromatography - mass spectrometry. This method shows the active substance content of the following samples: calendula in solutions of ethanol, calendula in olive oil, calendula in sunflower oil, calendula in pig innards fat, calendula in sugar syrup.
Investigation of the biological activities of Calendula officinalis L. products
Keywords: Farmācija; Ārstniecības kliņģerīte; Calendula officinalis L.; šķidruma hromatogrāfija – masspektrometrija.; Bioloģiskā aktivitāte