Juridiskām personām piemērojamie piespiedu ietekmēšanas līdzekļi, to specifika un problemātika - Šiškeviča, Aleksandra (Latvijas Universitāte, 2022)
Bakalaura darba mērķis ir iegūt priekšstatu par juridisko personu kriminālas atbildības ieviešanas tendencēm un gūt izpratni par juridiskajām personām piemērojamiem piespiedu ietekmēšanas līdzekļiem Krimināllikuma VIII1 nodaļas ietvaros. Izvirzīto mērķu sasniegšanai, autore veica šādus uzdevumus: ieskatījās vēsturiskajos faktos, izanalizēja piespiedu ietekmēšanas līdzekļu piemērošanas tendences, apskatījā Krimināllikumā ietverto regulējumu kopsakara ar citu valstu regulējumiem. Bakalaura darbā gaitā ir konstatētas nepilnības Latvijas Republikas esošā regulējumā, tostarp nepastāv vienprātības par Krimināllikumā VIII1 nodaļā ietvertajiem jēdzieniem un vadlīnijām, ka arī nav izveidojusies judikatūra, kas varētu atvieglot piespiedu ietekmēšanas līdzekļu piemērošanas procesu. Ka risinājumu konstatētam nepilnībām, autore piedāvā veikt izmaiņās Krimināllikumā 701. pantā, 706. pantā un izstrādāt ieteikumus par Krimināllikumā esošo vadlīniju piemērošanu attiecībā uz piespiedu ietekmēšanas līdzekļiem. Bakalaura darba mērķis ir iegūt priekšstatu par juridisko personu kriminālas atbildības ieviešanas tendencēm un gūt izpratni par juridiskajām personām piemērojamiem piespiedu ietekmēšanas līdzekļiem Krimināllikuma VIII1 nodaļas ietvaros. Izvirzīto mērķu sasniegšanai, autore veica šādus uzdevumus: ieskatījās vēsturiskajos faktos, izanalizēja piespiedu ietekmēšanas līdzekļu piemērošanas tendences, apskatījā Krimināllikumā ietverto regulējumu kopsakara ar citu valstu regulējumiem. Bakalaura darbā gaitā ir konstatētas nepilnības Latvijas Republikas esošā regulējumā, tostarp nepastāv vienprātības par Krimināllikumā VIII1 nodaļā ietvertajiem jēdzieniem un vadlīnijām, ka arī nav izveidojusies judikatūra, kas varētu atvieglot piespiedu ietekmēšanas līdzekļu piemērošanas procesu. Ka risinājumu konstatētam nepilnībām, autore piedāvā veikt izmaiņās Krimināllikumā 701. pantā, 706. pantā un izstrādāt ieteikumus par Krimināllikumā esošo vadlīniju piemērošanu attiecībā uz piespiedu ietekmēšanas līdzekļiem.

The aim of the bachelor's thesis is to get knowledge about tendencies in imputation of criminal liability to the legal persons and to gain an understanding about application of coercive measures to legal persons within the framework of Chapter VIII1 of the Criminal Law. In order to achieve settled goals, the author performed the following tasks: looked at the historical facts, analyzed the tendencies of application of coercive measures and the connection of the regulations included in the Criminal Law with the regulations of other countries. During the elaboration of the bachelor's thesis, deficiencies in the existing regulation of the Republic of Latvia have been identified, including no consensus on the concepts and guidelines included in Chapter VIII1 of the Criminal Law, and no case law that could facilitate application of coercive measures. As a solution to the identified deficiencies, the author proposes to make changes in Section 701, Section 706 of the Criminal Law and to develop recommendations on the application of the guidelines in the Criminal Law regarding coercive measures. Keywords: criminal liability of the legal entity, measures applicable to the legal person, statistics, foreign regulation, lack of efficiency, improvment of the Latvian Criminal Law.
Specifics and problematics of criminal justice measures applicable to legal entities
Keywords: Juridiskā zinātne; juridisko veidojumu kriminālatbildība; piespiedu ietekmēšanas līdzekļi; statistika; ārvalstu regulējums; neefektivitāte