Dažādu ziedu izcelsmes medus autentiskuma novērtējums - Labsvārds, Krišs Dāvids (Latvijas Universitāte, 2020)
Dažādu ziedu izcelsmes medus autentiskuma novērtējums. Labsvārds K. D., zinātniskais vadītājs profesors, Dr. chem., Vīksna A.. Maģistra darbs, 97 lappuses, 23 attēli, 17 tabulas, 139 literatūras avoti, 8 pielikumi. Latviešu valodā. Medus ir dabīgas izcelsmes saldinātājs, kura autentiskuma noteikšanas metodes nodrošina svarīgu lomu, lai pasargātu patērētājus no maldināšanas vai iespējamiem veselības draudiem. Medus aprite ekonomikā arī ir svarīgs aspekts, tāpēc modernas un efektīvas autentiskuma noteikšanas metodes ir nepieciešamas. Pēdējā desmitgadē aizvien plašāk tiek izmantotas dažādas datu apstrādes metodes ķīmijā, kur tiek izmantots vairāku instrumentālu metožu apkopojums. Darbā apkopota zinātniskā literatūra par dažādām medus autentiskuma novērtēšanas metodēm, īpaši pievēršot uzmanību, viltojumu noteikšanas metodēm un ziedu veida novērtēšanai. Aplūkota informācija par principiālo komponentu analīzi un parciālo mazāko kvadrātu regresijas metodēm ķīmijā. Darbā veikta proteīnu izdalīšana no medus paraugiem un pārbaudīta to tīrība no cukuriem. Medus paraugiem tika pielietotas vieglo stabilo izotopu masspektrometrijas, augsti efektīvās šķidrumu hromatogrāfijas apvienojumā ar augstas izšķirtspējas masspektrometriju un kodolu magnētiskās rezonanses analīzes metodes. Rezultāti apstrādāti izmantojot statistiskās apstrādes metodes ķīmijā, lai pētītu potenciālas iespējas noteikt ziedu medus veidu un novērtētu medus paraugu autentiskumu. Dialīze bija pietiekami efektīva proteīnu izdalīšanas metode C4 cukuru noteikšanai, kā arī tika noskaidrota medus proteīnu raksturīgā C un N masas daļa. Viršu medus proteīni uzrādīja noplicinātākas δ15N vērtības nekā liepziedu vai griķu medus. Tika optimizēta rezultātu apstrāde, izmantojot protona spektru un veikti pirmie soļi potenciālo marķiersavienojumu noteikšanai. MEDUS, MEDUS IZCELSME, VIEGLO STABILO IZOTOPU ATTIECĪBU MASSPEKTROMETRIJA, ULTRA AUGSTI EFEKTĪVĀ ŠĶIDRUMU HROMATOGRĀFIJA, AUGSTAS IZŠĶIRTSPĒJAS MASSPEKTROMETRIJA, KODOLU MAGNĒTISKĀ REZONANSE, PRINCIPIĀLO KOMPONENTU ANALĪZE.

Assessment of the authenticity of honey of different floral origin. Labsvārds K.D., supervisor dr. chem. Vīksna A. Master’s thesis, 97 pages, 23 figures, 17 tables, 139 literature references. In Latvian. Honey is a sweetener of natural origin which methods of authentification provide an important role in protecting consumers from misleading or potential health risks. The circulation of honey is also an important aspect of the economy, so modern and efficient methods of authentication are needed. In the last decade, various data processing methods have been increasingly used in chemistry, where a combination of several instrumental methods were used. The study summarizes the scientific literature on various methods of assessing the authenticity of honey, with a special focus on methods of detecting adulterants and assessing the type of floral origin. Information on the analysis of principal components and partial least squares regression methods in chemistry were considered. In the work, proteins were extracted from honey samples and their purity from sugars was tested. Light stable isotope mass spectrometry, high performance liquid chromatography combined with high resolution mass spectrometry and nuclear magnetic resonance analysis methods were used for honey samples. The results were processed using statistical processing methods in chemistry to study the potential possibilities of determining the type of flower honey and evaluating the authenticity of honey samples. Dialysis was a sufficiently efficient method of protein extraction for the determination of C4 sugars, as well as the characteristic C and N mass fraction of honey proteins was determined. Heather honey proteins showed more depleted δ15N values than linden or buckwheat honey. The processing of the results using the proton spectrum were optimized and the first steps were taken to identify potential marker compounds. HONEY, HONEY ORIGINS, LIGHT STABLE ISOTOPE RATIO MASS SPECTROMETRY, ULTRA HIGH PERFORMANCE LIQUID CHROMATOGRAPHY, HIGH RESOLUTION MASS SPECTROMETRY, NUCLEAR MAGNETIC RESONANCE, PRINCIPAL COMPONENT ANALYSIS.
Assessment of the authenticity of honey of different floral origin
Keywords: Ķīmija; MEDUS; MEDUS IZCELSME; VIEGLO STABILO IZOTOPU ATTIECĪBU MASSPEKTROMETRIJA; AUGSTAS IZŠĶIRTSPĒJAS MASSPEKTROMETRIJA; KODOLU MAGNĒTISKĀ REZONANSE