Acs aberācijas un mirkšķināšana - Rumjanceva, Tīna (Latvijas Universitāte, 2019)
Bakalaura darbs ir uzrakstīts latviešu valodā uz 30 lapaspusēm. Tas satur 14 attēlus, 3 pielikumus, 41 atsauci uz literatūras avotiem. Darba mērķis: Noteikt mirkšķināšanas un asaru plēvītes kvalitātes ietekmi uz acs augstāko kārtu aberācijām. Darba hipotēze: Acs asaru plēvītes kvalitātei ir liela ietekme uz acs augstāko kārtu aberāciju veidošanos – jo biežāk cilvēks mirkšķina un nekvalitatīvāka ir asaru plēvīte, jo lielāks ir augstāko kārtu aberāciju pieaugums. Darba uzdevumi: 1.Noteikt mirkšķināšanas biežumu un tās ietekmi uz asaru plēvītes plīšanas laiku; 2.Veikt aberāciju ainu mērījumus un to izmaiņu analīzi 4 mērījumu ietvaros; 3.Analizēt mirkšķināšanas biežuma un asaru plēvītes kvalitātes ietekmi uz acs augstāko kārtu aberāciju izmaiņām. Dalībnieki: Pētījumā piedalījās 15 sievietes vecumā no 20-25 gadiem. Neviena no dalībniecēm nav sausās acs riska grupā un ikdienā (tātad arī pētījuma laikā) nelieto mākslīgās asaras un medikamentozās terapijas. Metode: Dalībniekiem izpildei tika izsniegtas divas anketas: „McMonnies” un „OSDI”, lai pārliecinātos par vispārējo acu pašsajūtu un atlasītu dalībniekus, kuri nav sausās acs riska grupā. Tika noteikts mirkšķināšanas biežums un asaru plēvītes plīšanas laiks (TBUT-tear brake up time) ar invazīvo metodi. Ar iekārtu i.ProfilerPlus katrai dalībniecei tika veikti 4 mērījumi dažādās laika kategorijās un tika noteiktas radzenes augstāko kārtu aberāciju ainas. Secinājumi: Laika intervālā 10-12 sekundes, žūstot asaru plēvītei, pieaug augstāko kārtu aberācijas no vidēji 0,19 līdz 1,74 µm, kas norāda uz asaru plēvītes kvalitātes ieguldījumu acs optiskās sistēmas pilnvērtīgā funkcionēšanā. Nekvalitatīva asaru plēvīte rada ievērojamu acs optiskās sistēmas kļūdu pieaugumu, kas var pazemināt redzes kvalitāti no 0,25 līdz pat 2,50 D. Biežāka cilvēka mirkšķināšana norāda uz ātrāku asaru plēvītes izžūšanu, kas nozīmē, ka rodas arī lielāks aberāciju pieaugums īsākā laika sprīdī. Ja ir zemāka mirkšķināšanas frekvence un kvalitatīvāka asaru plēvīte, aberāciju ietekme uz redzes stabilitāti samazinās.

The bachelors thesis is written on 30 pages. It contains 14 images, 3 attachments, 41 referenes to the literature. Aim of the thesis: To determine the quality of blinking and tear film on the higher order aberrations of the eye. Hypothesis of the tesis: The quality of the tear film has a high impact on making higher order aberrations – the more a person blinks and the worse the quality of the tear film is, the larger is growth of an higher order aberrations. Tasks of the thesis: 1.To determine the frequency of blinking and its impact on how fast the tear film breaks; 2.To measure the aberration scene and analyse its change between the 4 measurments; 3.To analyse the impact of frequency of blinking and the tear film quality on the change of higher order aberrations. Participants: 15 women in the age of 20 to 25 years participated. None of the participants are in the risk group of dry eye and in everyday life don’t use tear drops and therapies of medicaments. Method: There were 2 surveys fot the participants: „McMonnies” and „OSDI”, to assure that eyes are in good condition and that the participants are not in the risk group of dry eye. The frequency of blinking and the time of tear film breaking were scaled (TBUT – tear brake up time) with the invasive method. With the help of i.ProfilerPlus each participant was measured in 4 different time cathegories and scenes of the corneal higher order aberrations were scaled. Conclusions: In a time period of 10-12 seconds while the tear film is drying, the higher order aberrations increases from 0,19 to 1,74 µm, which corresponds to the determination of quality of tear film on complete function of optical system of the eye. A tear film in bad quality brings to a remarkable growth of optical system`s errors, which brings to weakening the quality of the vision from 0,25 up to 2,50 D. A more frequent blinking brings a faster drought of the tear film, which means that the growth of aberration is higher in a shorter time period. If the blinking frequency is lower and the quality of tear film is higher, the impact of aberration on the maintance of vision decreases
Eye aberrations and blinking
Keywords: Fizika; Acs; asaru plēvīte; augstāko kārtu aberācijas; mirkšķināšana