Galda spēļu izmantošana vārdu krājuma bagātināšanai 4 – 5 gadīgiem bērniem ar valodas sistēmas nepietiekamu attīstību - Jānberga, Irina (Latvijas Universitāte, 2018)
Diplomdarba “Galda spēļu izmantošana vārdu krājuma bagātināšanai 4 – 5 gadīgiem bērniem ar valodas sistēmas nepietiekamu attīstību” mērķis ir teorētiski izpētīt un praktiski pārbaudīt vārdu krājuma sekmēšanas iespējas vidējā pirmsskolas vecuma bērniem ar valodas sistēmas nepietiekamu attīstību izmantojot galda spēles. Uzdevumi: 1. Analizēt dažādu autoru teorētiskās atziņas par valodas sistēmas nepietiekamu attīstību, pirmsskolēna vārdu krājumu. 2. Raksturot 4 – 5 gadīgu bērnu attīstību veselumā. 3. Noteikt atbilstošus kritērijus bērnu ar valodas sistēmas nepietiekamu attīstību vārdu krājuma pārbaudei un pārbaudīt bērnu vārdu krājumu. 4. Atkārtoti izvērtēt pētījumā iesaistīto bērnu vārdu krājumu, apkopot un analizēt rezultātus. 5. Izstrādāt priekšlikumus grupu skolotājiem un vecākiem galda spēļu izmantošanai bērnu vārdu krājuma bagātināšanai. Darba teorētiskajā daļā, balstoties uz D. Dzinteres, T. Fiļičevas, I. Freibergas, I.Miltiņas, L. Volkovas, S. Tūbeles u.c. autoru atziņām, raksturots jēdziens – valodas sistēmas nepietiekama attīstība. Īpaša uzmanība pievērsta 4 – 5 gadīgu bērnu ar valodas sistēmas nepietiekamu attīstību raksturojumam kopveselumā. Pētīta bērnu vārdu krājuma veidošanās, tā pilnveidošanas iespēja. Darbā raksturota spēles būtība un tās iespēja sekmēt vārdu krājuma bagātināšanu. Darba praktiskajā daļā raksturoti bērni ar valodas sistēmas nepietiekamu attīstību, tiek analizēts bērnu vārdu krājums pirms logopēdiski koriģējošās darbības un atkārtoti pēc galda spēļu izmantošanas, bagātinot bērnu vārdu krājumu. Atslēgvārdi: valodas sistēmas nepietiekama attīstība, vārdu krājums, galda spēle. Darba struktūra: 74 lappuses, 25 attēli, 7 tabulas, 88 literatūras avoti, 16 pielikumi.

The aim of diploma thesis “Using board games for the vocabulary enrichment of 4 -5 years old children with insufficient development of language system” is to research theoreticaly and and examine practicaly possibilities to improve development of vocabulary for children with insufficient development of language system at the age of medium pre- school using board games. Tasks: 1. To analyze theoretical knowledge about insufficient development of language system and vocabulary of pre- school age children by different authors. 2. To characterise development of 4 – 5 year old children in whole entity. 3. To determine relevant criteria for examination of vocabulary for children with insufficient development of language system. 4. To develop suggestions for speech therapists to enrich the vocabulary of children using board games. 5. Repeatedly assess the vocabulary of children involved in the research, aggregate and analyze the results. Theoretical part of the thesis characterises term - insufficient development of language system according to knowledge of scientists for D. Dzintere, T. Filiceva, I. Freiberga, I.Miltina, L. Volkova, S. Tubele. Particular attention is paid to 4 - 5 year old children with insufficient development of language system characteristics. Formation of children vocabulary has been studied, possibilities to improve it. Nature of the game and possibility to improve and develop the vocabulary has been described in the thesis. Practical part of the thesis describes children with insufficient development of language system and special features of their speech development. Key words: insufficient development of language system, vocabulary, board game. Diploma thesis structure: 74 pages, it includes 25 figures, 7 tables, 88 literature sources, 16 attachments.
Using board game for the vocabulary enrichment of 4 – 5 years old children with insufficient development of language system
Keywords: Skolas pedagoģija; valodas sistēmas nepietiekama attīstība; vārdu krājums; galda spēle