PSRS iekšpolitikas novērtējums Latvijas latviešu presē 1930.-1939. gadā. - Rapšus, Gerda (Latvijas Universitāte, 2008)
Darba mērķis ir parādīt kā Latvijas latviešu presē tiek atspoguļoti PSRS iekšpolitiskie notikumi laika posmā no 1930.- 1939. gadam. Darbs sastāv no 3 nodaļām, 1.nodaļa vēsta par laika posmu no 1930.-1934.gadam, otrā nodaļa raksturo otro posmu, kas ilgst no 1934.-1938.gadam. Noslēdzošajā nodaļā ir aplūkots pēdējais posms - 1939.gads.Katram no apskatītajiem laika posmiem piemīt savas īpatnības un veidi, kā tikuši atspoguļoti PSRS iekšpolitiskie notikumi.Pirmajam posmam raksturīga krasi negatīva nostāja, otrajā posmam raksturīga neitralitātes ievērošana.Pēdējais posms izceļas ar krasu attieksmes maiņu -tiek slavināts jebkurš PSRS iekšpolitiskais notikums.

The Latvian press in 1930-1939. has been subjected to both to a democratic government and an authoritarian regime, which ended with the incorporation of Latvia in the USSR. It is possible to divide this decade into three periods, which are differentiated by the attitude of the Latvian press to the Soviet Union. The first period begins with 1930, and ends with 1934 and the establsihment of the authoritarian regime of K.Ulmanis. The second period begins in 1935 and lasts until the end of 1938. In this period the number of publications regarding the USSR rapidly deteriorates. The third part which encompasses the year 1939. apart from being the shortest one, also expresses a very important characteristic of the Latvian press – its publications have become more and more friendly to the Soviet Union.
USSR Domestic Policy Asessment in Latvian Press 1930-1939.
Keywords: Vēsture