Pamatlīdzekļu un to uzskaites politikas salīdzinājums starp Latvijas grāmatvedības standartiem un Starptautiskajiem grāmatvedības standartiem - Kitenberga, Jūlija (Latvijas Universitāte, 2009)
Maģistra darba temats ir: “Pamatlīdzekļi un to uzskaites politikas salīdzinājums starp Latvijas grāmatvedības standartiem un Starptautiskajiem grāmatvedības standartiem” Maģistra darba mērķis ir izanalizēt pamatlīdzekļu objektu galvenos kustības posmus uzņēmuma darbībā, proti, pamatlīdzekļu saņemšana uzskaitē, pamatlīdzekļu ekspluatācija un pamatlīdzekļu atsavināšana, veicot salīdzinošu analīzi starp Latvijas grāmatvedības standartiem un Starptautiskajiem grāmatvedības standartiem, konstatēt aktuālās problēmas un trūkumus Latvijas grāmatvedībā un izstrādāt priekšlikumus pamatlīdzekļu uzskaites pilnveidošanai. Pamatlīdzekļi, kā bilances postenis ir summāri būtiski, salīdzinot ar kopējiem bilances datiem. Pamatlīdzekļu uzskaites vērtība bieži vien veido uzņēmuma bilances aktīvu lielāko daļu, tāpēc tā ir nozīmīga, sniedzot informāciju par uzņēmuma finansiālo stāvokli. Maģistra darbā izmantotie materiāli: Latvijas republikas likumi, MK noteikumi un citi normatīvie akti, Latvijas grāmatvedības standarti, Starptautiskie grāmatvedības standarti, vispārējā un speciālā literatūra. Atslēgas vārdi: pamatlīdzekļi, pamatlīdzekļu uzskaite, pamatlīdzekļu novērtēšana, pamatlīdzekļu nolietojums.

The master thesis theme is “Fixed tangible assets and its accounting policy in comparison with Latvian accounting standards and International accounting standards”. The aim of the master thesis is to analyse the main stages of fixed tangible assets in the company’s activity, such as the acquisition, exploitation and disposition of tangible assets performing the comparative analysis between Latvian accounting standards and International accounting standards, to recognize current problems and disadvantages in Latvian accounting and to work out suggestions to improve the accounting policy of fixed tangible assets. Fixed tangible assets, as an item of balance sheet, is very important in comparison with common balance facts. The accounting cost of tangible assets forms the most significant part of all balance assets, that’s why it is important in furnishing information about company’s financial position. Material used in master thesis: Latvian legislation, law and other normative acts, Latvian accounting standards, International accounting standards, general and special literature. Keywords: fixed tangible assets, accounting of assets, valuation of assets, depreciation of assets.
Fixed tangible assets and its accounting policy in comparison with Latvian accounting standarts and International accounting standarts
Keywords: Ekonomika