Prokurora priekšraksts par sodu - Veibele, Beāte Žanete (Latvijas Universitāte, 2024)
Bakalaura darba tēma ir “Prokurora priekšraksts par sodu”, kura ietvaros tiek aplūkots prokurora priekšraksta vispārīgais raksturojums, izpētot gan vēsturisko attīstību, gan prokurora priekšrakstu par sodu kā kriminālprocesa pabeigšanas veidu, gan priekšnosacījumus Latvijas normatīvajā regulējumā tā piemērošanā. Bakalaura darba mērķis ir izpētīt prokurora priekšraksta par sodu tiesiskos aspektus, precīzāk, iespējamos riskus un ieguvumus, prokurora priekšrakstam par sodu kļūstot par izmantotāko kriminālprocesa pabeigšanas veidu Latvijā. Pētījuma rezultātā autore secina, ka prokurora priekšrakstam par sodu līdzīgi tiesību institūti Vācijā un Lietuvā ir mazāk efektīvi un nepietiekami izmanto prokuratūras potenciālu nekā Latvijā. Veicot prokurora priekšraksta par sodu salīdzinājumu ar tiesas spriedumu, autore izvirza ierosinājumus KPL grozījumiem prokurora priekšraksta plašākai piemērošanai noziegumiem pret dabas vidi un tautsaimniecībā, tādā veidā arī ierobežojot nosacītas notiesāšanas institūtu.

The topic of the bachelor's thesis is “Prosecutor's prescription for punishment”, within which the general characteristics of the prosecutor's order are examined, studying both the historical development, the prosecutor's prescription for punishment as a way of completing the criminal process, and the prerequisites for its application in the regulatory framework of Latvia. The aim of the bachelor's thesis is to establish the legal aspect of the prosecutor's prescription for punishment, more precisely, the possible risks and benefits, as the prosecutor's prescription for punishment becomes the most used criminal process solution in Latvia. The author concludes that similar legal institute to prosecutor's prescription for punishment in Germany and Lithuania is less effective and does not sufficiently use the potential of the prosecutor's office comparing to Latvia. By comparing the prosecutor's prescription for punishment with the court's verdict, the author puts forward proposals for amendments to the Criminal Code for wider application of the prosecutor's prescription for punishment to crimes against the natural environment and the economy, thus also limiting the institution of conditional sentencing.
Prosecutor's prescription for punishment
Keywords: Juridiskā zinātne; procesuālā ekonomija; lietderība; kriminālprocess; prokurors