Sieviešu mode Latvijas teritorijā vācu okupācijas laikā (1941–1944): atspoguļojums presē - Kapteine, Sintija (Latvijas Universitāte, 2024)
Vēstures pētījumos mode bieži skatīta kā atsevišķa nozare, retāk saistot to ar sociālajiem aspektiem. Šī pētījuma mērķis ir analizēt sieviešu modes atspoguļojumu preses izdevumos, kas Latvijas teritorijā izdoti nacistiskās okupācijas laikā, pētot modi ne vien kā vizuālu kategoriju, bet arī kā aktuālo sociālo procesu raksturlielumu. Nacistiskā prese modi aktīvi izmantojusi kā propagandas rīku centienos atbilstoši ideoloģijai veidot sabiedrības uzskatus par režīma vērtībām, tostarp sievietes ideālu, savukārt ekonomisko problēmu ietekmē mode sevišķi aktualizēta materiālu taupības kontekstā. Modes izmantošana tematiski atšķirīgos rakstos apstiprina tās lomu sabiedrībā, ko nacistiskā propaganda apzināti izmantojusi sev par labu.

In history research, fashion is often viewed as a separate field, rarely linking it to social aspects. The aim of this research is to analyze the portrayal of women's fashion in the press in Latvia’s territory during the Nazi occupation, viewing it not only as a visual category but as a characteristic of topical social processes. Nazi press actively used fashion as a propaganda tool attempting to form society’s views on the regime’s values that would align with the ideology, including the ideal of womanhood. As a consequence of the economic hardships, fashion was promoted in the context of austerity. The use of fashion in a variety of articles verifies its purpose in a society that Nazi propaganda used to benefit them.
Women's fashion in Latvia's territory during the German occupation (1941–1944): coverage in the press
Keywords: Vēsture un arheoloģija; mode; modes vēsture; nacistiskā okupācija; propaganda