Astoņu polimofismu saistība ar sirdsslimību klīniskajām izpausmēm: de novo un replikācijas pētījumi. - Pečulis, Raitis (Latvijas Universitāte, 2009)
Išēmiskās sirds slimības ir nozīmīga sociālekonomiska problēma gan ekonomiski attīstītajās valstīs, gan jaunattīstības valstīs. Tādēļ tiek veikti plaši pētījumi, lai noskaidrotu šo multifaktoriālo slimību ģenētisko bāzi. Šajā darbā veikta septiņu SNP ietekmes uz išēmiskajām sirds slimībām un tās izraisošajiem faktoriem izpēte. Viens no šiem polimorfismiem atrodas adenozīnu trešā tipa receptora gēnā. Pētījumi ir parādījuši šī receptora ietekmi uz sirds aizsardzību pret hipoksijas izraisītiem bojājumiem. Seši SNP ir identificēti kā koronārās sirds slimības riska faktori Lielbritānijas un Vācijas populācijās. Genotipēšanas rezultātu statistiskā analīze atklāja četru SNP būtisku asociāciju ar sirds slimību klīniskajiem parametriem. Parādīta rs35511654 ietekme uz miokarda infarkta un sirds mazspējas risku, rs1333049 palielina sirds mazspējas risku un sirds koronāro artēriju stenožu veidošanos, rs2943634 paaugstina stenokardijas risku, bet rs6922269 asociēts ar paaugstinātu holesterīna līmeni asinīs.

Ischemic heart diseses are major socialeconomic problem both in industralized and developing countries. That is why effort being made towards discovering genetic basis of these multifactorial diseases. There was made research about influence of seven SNPs on clinical manifestations and risk factors of ischemic heart diseases in this study. One of those SNPs is located in gene of adenosine A3 receptor. Studies have showed that this receptor is involved in heart protection against damages caused by hypoxy. Other six SNPs are associated with coronary heart disease in populations of Great Britain and Germany. Statistical analysis of genotyping results revealed significant association of four SNPs with clinical manifestations and risk factors of coronary heart disease. Discovered that rs35511654 influences risk of myocardial infarction and heart failure, rs1333049 increases risk of heart failure and stenosis of coronary arteries, rs2943634 increases risk of angina and rs6922269 is associated with increased level of low density lipoprotein cholesterol in blood. Association of clinical manifestations and risk factors of coronary heart disease with candidate polymorphisms in Latvian population.
Association studies of eight polymorphisms with clinical manifestations of heart diseases: de novo and replication.
Keywords: Bioloģija