Drošības līdzekļu piemērošanas kārtība un to grozīšana - Gitendorfa, Egija (Latvijas Universitāte, 2010)
Drošības līdzekļi ir Kriminālprocesa likumā paredzētie procesuālie piespiedu līdzekļi, kurus piemēro aizdomās turētajam vai apsūdzētajam, ja ir pamats uzskatīt, ka persona turpinās noziedzīgas darbības, traucēs pirmstiesas kriminālprocesu vai tiesu vai izvairīsies no procesa vai tiesas. Tā kā drošības līdzekļiem ir represīvs raksturs, tad tas izpaužas kā cilvēku pamattiesību un brīvību ierobežošanā. Līdz ar to jāņem vērā, ka nav pieļaujama drošības līdzekļu nepamatota piemērošana. Autore darbā apskata drošības līdzekļus, drošības līdzekļu piemērošanas pamatus, drošības līdzekļu izraudzīšanos kā arī apskata tiesas pieņemtos lēmumus un procesa virzītāja ierosinājumus. Taču praksē ir drošības līdzekļu piemērošanas problēmas, par to liecina ar vien pieaugušais drošības līdzekļa – apcietinājuma piemērošanas skaits, kamēr citi, ar brīvības atņemšanu nesaistīti drošības līdzekļi tiek piemēroti reti. Kā arī ar vien pieaugušā tendence drošības līdzekļa ierosinājumu nemotivēt rūpīgi un neievērojot konkrētus apstākļus. Tā kā praksē nav vienotas izpratnes, kad un pie kādiem apstākļiem ir jāpiemēro drošības līdzeklis un kad tas ir jāgroza, tad ir nepieciešama vienota vadlīnijas izstrāde.

The security measure is processual forced measure provided by the Criminal Procedure Code which is accommodated to suspect person or to accused person if there is a cause to consider that a person will continue a criminal actions, will interfere pretrial criminal code procedure or low-court, or avoid from procedure or law-court. As the security measure has a repressive character it expresses as derogation of fundamental rights and deprivation of liberty. Wherewithal it must be considered that it is not permissible to apply appropriate procedure without a reason. Therefore the author describes the security measures, the base of application, the selection of security measures as well as overview of rulings of the Court and the sugestions of guide of process. But there are application of security measures problems for that reason that cases where security measure- arrest ir applicated is growing while other security measures are applicated rarely. Also growing tendency that security measure`s suggestion of guide of process is not motivated accurately, they are not bases on certain facts and circumstances. In practise there is not common understanding when and on which certain facts and circumstances security measures need to be applicated and change, wherewithal authoress consider that it is needed to develop the security measure`s base of application and base of change giudelines.
Application of security measures and security measures change
Keywords: Juridiskā zinātne