Dažādu artēriju intima-media biezuma un antropometrisko parametru korelatīvs izvērtējums jauniešiem - Āriņa, Zane (Latvijas Universitāte, 2013)
Mūsdienās joprojām aktuāla un pilnībā neizzināta ir saikne starp ķermeņa audu proporcijām, īpaši relatīvās tauku masas lielumu, un kardiovaskulāro saslimšanu biežumu. Zinātniskā darba mērķis bija izvērtēt dažādu artēriju intima-media biezuma saikni ar antropometriskajiem parametriem un relatīvās tauku masas lielumu. Pētījumā piedalījās 93 jaunieši – 53 sievietes un 40 vīrieši. Tika noteikti dažādi parametri: augums, svars, vidukļa un gurnu apkārtmēri, ādas – tauku kroku biezums ar kaliperēšanas metodi, sagitālais abdominālais diametrs, kā arī augšdelma un kopējās miega artērijas intima-media biezums. Pētījuma rezultātā tika izstrādātas augšdelma artērijas a.brachialis intima – media biezuma standartvērtības asimptomātiskiem jauniešiem vecuma grupā no 19 līdz 28 gadiem, kas zinātniskajā literatūrā līdz šim vēl nav aprakstītas. Atslēgas vārdi: intima – media biezums, ultrasonogrāfija, relatīvais taukaudu daudzums, antropometriskie parametri

Nowadays, a link between the proportions of body tissues, in particular the relative body fat mass, and cardiovascular diseases is still awaiting and discussable.The objective of the research work was to assess relationship between intima – media thickness in different arteries and anthropometric parameters and relative fat mass. 93 young adults – 53 women and 40 men – took part in the study. Different parameters were measured: height, weight, waist and hip circumferences, skinfold thickness, sagittal abdominal diameter, intima – media thickness of brachial and common carotid artery. In the result of study was standard values of a.brachialis intima - media thickness for young adults aged between 19 and 28 years developed, which has not yet been described in scientific publications. Key words: intima – media thickness, ultrasound, body fat, antropometric parameters
Correlative analysis of intima-media thickness in different arteries and anthropometric parameters of young adults
Keywords: Bioloģija