Ciltskoka vizuālā tēla veidošanas nosacījumi - Sirmā, Anna (Latvijas Universitāte, 2024)
Latvijas Universitātes Mākslas profesionālā bakalaura studiju programmas 4. kursa studentes Annas Sirmās diplomdarba “Ciltskoka vizuālā tēla veidošanas nosacījumi” mērķis ir izpētīt ciltskoka veidošanas tendences mūsdienās un kā ar dizaina palīdzību tā veidošanu var padarīt funkcionālu un viegli uztveramu. Darba teorētiskajā daļā apkopota informācija par ciltskoka pētīšanas un veidošanas vēsturi, kas sniedz ieskatu par priekšnosacījumiem tā veidošanā, ciltskoka veidiem, izteiksmes līdzekļiem un vērtībām. Atlasīti un saskaņā ar izstrādātajiem kritērijiem salīdzināti divdesmit ciltskoku vizuālie tēli laika periodā no 20. gs. 50. gadiem līdz mūsdienām. Dizaina piemēru analīzes noslēgumā sniegti secinājumi. Balstoties uz iegūto informāciju, diplomdarba radošajā daļā izstrādāta grāmata, kas iekļauj darba ģimenes ciltskoka vizualizāciju un tuvāko radu un cilvēku fotogrāfijas, atmiņu aprakstus. Atslēgvārdi: ciltskoka dizains, grāmatu dizains, grafiskais dizains.

Anna Sirmā, a senior student of University of Latvia of Bachelor’s program in Arts, is presenting her Bachelor’s degree theses “Rules for creating a visual image of a family tree”. The purpose of this research is to determine the tendencies of creating a functioning and very well perceptible family tree image using knowledge of what is family tree creating process and how using design tools can help improve it’s function. The research part of the work summarises the history and creation process of genealogy and family which offers knowledge of preconditions in the creation of a family tree, the many variations of their creations, tools of expressions and values. Also, selects and compares twenty of the other design examples which were collected according to research rules in the time from 1950’s to nowadays. In the end the analysis of design examples leads to conclusions. Based on the knowledge from the results of the research, in the practical part author creates the design of the book which contains the author’s family tree’s visualization and closest relative’s and people’s photographs and stories about their memories. Key phrases: family tree design, book design, graphic design.
Rules for creating a visual image of a family tree
Keywords: Mākslas zinātne; ciltskoka dizains; grāmatu dizains,; grafiskais dizains; grafiskais dizains