Mentora atbalsta nepieciešamība anestēzijas māsām - Ismailova, Leila (Latvijas Universitāte, 2021)
Bakalaura darba tēma: „Mentora atbalsta nepieciešamība anestēzijas māsām.” Tēmas aktualitāti pamato/nosaka: Anestezioloģijas jomā nepārtraukta izaugsme ir nenovērtējama. Savukārt darba vide ir ārkārtīgi saspringta. Anesteziologa, anestēzijas māsas un citu komandas locekļu vidējā slodze ir lielāka, salīdzinot ar citiem profesionāļiem, un tas, ka ir kāds, ar kuru ir iespēja sadarboties profesionālā līmenī, var palīdzēt virzīt māsu karjeru, palielināt apmierinātību ar darbu un veicināt profesionālos sasniegumus. Neskatoties uz arvien mentora nozīmi pieaugošās karjeras attīstībā, ir pieejami minimāli pierādījumi par mentora ietekmi uz anestēzijas māsu darbu. Ir svarīgi, lai praktizējošās anestēzijas māsas mūsdienās pieņemtu uz pierādījumiem balstītu praksi un sekmētu profesionālo attīstību. Pētījuma mērķis: izpētīt mentora atbalstu nepieciešamību anestēzijas māsas darbā. Pētījuma uzdevumi 1.Zinātniskās literatūras un pētījumu analīze par pētāmo tēmu. 2.Analizēt B. Ņūmenes māszinību teoriju ”Sistēmas modelis” saistībā ar bakalaura darba tēmu. 3.Izstrādāt pētījuma instrumentu – aptaujas anketu anestēzijas māsām. 4.Veikt pētījumu. 5.Apkopot un analizēt pētījumā iegūtos datus. 6.Izdarīt secinājumus. Pētījuma hipotēze: anestēzijas māsām ir nepieciešams mentora atbalsts, jo tas palīdz veicināt ātrāku integrēšanos darba vietā un kvalitatīvāku aprūpi. Pētījuma metode: kvantitatīva pētniecības metode. Pētījuma instruments: strukturēta anketa. Pētījuma rezultāti: Pētījums tika veikts, aptaujājot 107 praktizējošas anestēzijas māsas vecumā no 20 gadiem līdz 50 gadiem un vairāk. Aptauja notika internetā (www.visidati.lv). Pamatojoties uz dalībnieku sniegtajiem apgalvojumiem, tika noskaidrots, ka anestēzijas māsām ir nepieciešams mentora atbalsts: palīdz atbrīvoties no stresa, sniedz emocionālo atbalstu, palīdz risināt problēmu, noteikt un novērst nepilnības vispārējās prasmēs un zināšanās, identificē un palīdz sasniegt karjeras mērķus, pielāgoties pārmaiņām utt. Atslēgvārdi: anestēzijas māsa, mentors, atbalsts, kompetence, zināšanas, prasmes.

The topic of the bachelor's thesis: "The need for mentor support for anesthesia nurses." The topicality of the topic is justified / determined: In the field of anesthesiology, continuous growth is invaluable. The work environment, on the other hand, is extremely stressful. The average workload of an anesthesiologist, anesthesia nurse and other team members is higher than that of other professionals, and having someone with whom you have the opportunity to work at a professional level can help guide nursing careers, increase job satisfaction and promote professional achievement. Despite the growing role of the mentor in growing career development, there is minimal evidence of the influence of the mentor on the work of anesthetic nurses. It is important that practicing anesthesia nurses today adopt evidence-based practices and promote professional development. The aim of the research: to investigate the need for mentor support in the work of an anesthetic nurse. Research tasks 1. Analysis of scientific literature and research on the research topic. 2. To analyze B. Neuman's theory of nursing "System model" in connection with the topic of the bachelor's thesis. 3. To develop a research tool - a questionnaire for anesthesia nurses. 4. Conduct research. 5. Summarize and analyze the data obtained in the study. 6. Draw conclusions. Research Hypothesis: Anesthesia nurses need mentor support because it helps promote faster integration into the workplace and better quality care. Research method: quantitative research method. Research tool: structured questionnaire. Results of the study: The study was conducted by interviewing 107 practicing anesthesia nurses aged 20 to 50 years and older. The survey was conducted on the Internet (www.visidati.lv). Based on the statements made by the participants, it was found that anesthesia nurses need mentoring: they help relieve stress, provide emotional support, help solve problems, identify and close gaps in general skills and knowledge, identify and help achieve career goals, adapt to change, etc. Keywords: anesthesia nurse, mentor, support, competence, knowledge, skills.
The need for mentor support for anesthesia nurses
Keywords: Medicīna; anestēzijas māsa; mentors; atbalsts; zināšanas; kompetence