Imidazolija jonu šķidrumu ietekme uz nitrila elastomēra īpašībām - Vancoviča, Elza (Latvijas Universitāte, 2020)
Darbā sintezēti vairāki jonu šķidrumi ([C2C1im][MeCO2], [C2C¬1im][C5H11CO2], [C8C1im][BF4], [C2C1im][NTf2], [C4C1im][NTf2]) un to struktūras pierādītas ar 1H KMR, 13C-KMR metodēm. Pārbaudīta to ietekme uz akrilnitrila – butadiēna elastomēra īpašībām. Noteikta stiepes izturība un maksimālais pagarinājums akrilnitrila – butadiēna blīvēm pēc izturēšanas jonu šķidrumos paaugstinātā temperatūrā 21 h – 8 dienas. Jonu šķidrumi ekstrahēti ar heptānu un analizēti ar GS-MS.

Effects of imidazolium ionic liquids on nitrile elastomer properties. Vancoviča E., supervisor doc. Baķis E. Bachelor’s thesis in chemistry, 44 pages, 13 figures, 7 table, 33 literature references, 3 appendices. In Latvian. Several ionic liquids ([C2C1im][MeCO2], [C2C¬1im][C5H11CO2], [C8C1im][BF4], [C2C1im][NTf2], [C4C1im][NTf2]) have been synthesised and their structures proven using 1H NMR, 13C-NMR. Effects of [C2C1im][MeCO2], [C2C¬1im][C5H11CO2], [C8C1im][BF4], [C2C1im][NTf2] on nitrile elastomers have been studied. Tensile strenght and elongation have been determined after exposing elastomers to ionic liquids for 21 h to 8 days at elevated temperature. After that ionic liquids have been extracted and analysed using GS-MS.
Effects of imidazolium ionic liquids on nitrile elastomer properties
Keywords: Ķīmija; JONU ŠĶIDRUMI; ELASTOMĒRI; STIEPES IZTURĪBA; NITRILA