Mikrouzņēmuma nodokļa likmes paaugstināšanas ekonomiskais pamatojums un tā ietekme uzņēmumā - Birzule, Inese (Latvijas Universitāte, 2014)
2013.gada 6.novembra pieņemtajos Mikrouzņēmumu nodokļa likuma grozījumos noteikts pakāpenisks nodokļa likmes palielinājums no esošajiem 9%, līdz 15% 2017.gadā. Uzņēmējiem nav skaidra šī lēmuma motivācija un iespējamās sekas. Darba mērķis ir izpētīt MUN likmes paaugstināšanas ekonomisko pamatojumu un tās ietekmi uzņēmumos „A” un „B”, lai varētu izstrādāt priekšlikumus negatīvo seku novēršanai. Galvenie uzdevumi mērķa sasniegšanai- izpētīt ekonomisko pamatojumu mikrouzņēmuma nodokļa likmes ieviešanā un tās paaugstināšanā; piemērot MUN likmes uzņēmumiem „A” un „B”, nosakot ietekmi uz to darbību. Rezultātā autore secinājusi, ka spēkā esošie grozījumi ir pretrunā ar sākotnējiem likuma mērķiem, un noteikusi apgrozījumu, pie kura MUN maksātāja statuss vairs nav izdevīgs. Diplomdarbs satur 65 lpp.,bez pielikumiem, kurās ir 12 attēli un 12 tabulas.

At November 6, 2013, adopted Micro-enterprise tax (MET) law amandments provides progressive increase of the tax rate from current 9% to 15% in 2017. Businessmen dont have a clear understanding about the reasons for that decision and the possible consequences. The aim of this work is to explore the economic justification of MET rate increase and impact to the companies „A” and „B”, in order to develope proposals for negative consequences. The main tasks of the goal- explore the economic justification of implementation and increase of the MET rate; to apply MET rates to companies „A” and „B” and determ the impact on their business. As a result, the author has concluded that the current amandments are inconsistent with purposes of the original law and has set a turnover on which the MET payer status is no longer profitable. Diploma work contains 65 pages, without attachments, with 12 figures and 12 tables.
Economic justification of Micro-enterprise tax rate increase and impact of the company
Keywords: Ekonomika