Ārstēšana ar kaula smadzeņu mononukleāro šūnu injekciju 36 mēnešu periodā pacientiem ar ceļa locītavas osteoartrītu - Alpe, Kristiāns (Latvijas Universitāte, 2020)
Darba mērķis bija iepriekš 12 mēnešu periodā apsekoto pacientu grupu kas ārstēta ar mononukleāro šūnu injekciju, apsekot 36 mēnešu novērošanas periodā, izvērtējot klīniskās stāvokļa izmaiņas. Pētījums tika veikts Traumatoloģijas un Ortopēdijas slimnīcā. Šūnu transplantācijas centrā. Pētījums notika laika intervālā no 2018. līdz 2019. gadam. Pētījumā tika iekļauti 32 pacienti ar simptomātisku osteoartrtrītu kas pēc Kellgren un Lawrence skalas atbilst II un III saguma pakāpei. Kā MCŠ avots tika izmantots sarkano kaulu smadzeņu mononukleāro šūnu frakciju. Klīniskie rezultāti tika analizēti izmantojot KOOS skalu, tiek salīdzināti iegūtie rezultāti starp 12 un 36 novērošanas mēnesi. Pēc iegūtajiem rezultātiem 12 un 36 mēnešu periodā pacienti tiek iedalīti trīs apakšgrupās: pacienti kuriem sakarā ar osteoartrīta tālāku progresēšanu veikta ceļa locītavas totāla endoprotezēšana (8 pacienti), pacienti, kuriem klīniskie simptomi progresējuši, bet efektīvi ārstēti konservatīvi izmantojot hialuronskābes, un trombocītiem bagātinātas plazmas intraartikulāras injekcijas (8 pacienti), un trešā pacientu grupa, kurai novērojams būtisks klīniskais uzlabojums, un nav bijusi nepieciešama cita ārstēšana (15 pacienti), laika posmā starp 12 un 36 pētījuma mēnesi 1 pacients izstājies no pētījuma ar pētījumu nesaistītu iemeslu dēļ. Pacientu grupai, kuriem bija vērojams klīnisks uzlabojums un kuri nesaņēma papildus terapiju iegūtie KOOS rezultāti tika salīdzināti savā starpā 12. un 36. novērošanas mēnesī, un iegūtie rezultāti uzrāda uzlabojumu visās KOOS apakšskalās, un KOOS kopējais rezultāts uzlabojies par vairāk kā 9 punktiem, kas vērtējams kā klīniski nozīmīgs uzlabojums.

The aim of the study was to evaluate the clinical status changes after a single intraarticular mesenchymal stem cells (MSC) injection over a long-term follow-up period of 36 months. The study was performed at the Traumatology and Orthopedic Hospital and the Pauls Stradins Clinical University Cellular Transplant Center. The study took place between 2012 and 2019. The study included 32 patients with symptomatic osteoarthritis (OA), which classified to the Grade II and III scales on the Kellgren and Lawrence (K-L) scale. Red bone marrow mononuclear cell (BM - MNC) fraction was used as the MSC source. Based on the results, patients are divided into three subgroups: patients with total knee replacement surgery (TKA) (8 patients), patients with advanced clinical symptoms but effectively treated with additional non-radical therapy, hyaluronic acid (HA), platelet-rich plasma (PRP) intraarticular injections (8 patients), and a third group of patients with significant clinical improvement and no other treatment required (15 patients), between 12 and 36 month of study, 1 patient withdrew for non-study reasons (exitus letalis) . In the group of patients with clinical improvement who did not receive add-on therapy, the results of the KOOS score were compared with each other at month 12 and month 36, showing improvement in all KOOS subscales, with an overall improvement in KOOS score of more than 9 points as a clinically significant improvement. Statistical analysis revealed a statistically significant relationship between grade K-L and clinical outcome, meaning that no further treatment, including TKA, is required for patients with K-L grade II and patients with grade III . Statistical reliability was not confirmed, but a trend was observed between patient age, the amount of cells administered, and clinical improvement.
Treatment of knee osteoarthritis with Bone Marrow - Derived Mononuclear Cell Injection: 36-month follow-up
Keywords: Medicīna; Osteoartrīts; Ortopēdija; Cilmes; Šūnas; Kaulu