Diabēta pacientu veselības stāvokļa pārvaldība izmantojot mūsdienu IT tehnoloģijas - Krilatiha, Ksenija (Latvijas Universitāte, 2017)
Mūsdienās cukura diabēts ir bieži sastopama hroniska vielmaiņas slimība. Internacionālā diabēta federācija apgalvo, ka visā pasaulē ar šo slimību sirgst apmēram 415 miljoni iedzīvotāju, Latvijā uz 2015. gadu tika reģistrēti 86 359 cilvēki, kuriem tika konstatēta šī slimība. Saslimstība ar cukura diabētu pasaulē un arī Latvijā turpina strauji pieaugt. Speciālisti uzsver, ka diabēta kontrole un laba ārstēšana novērš un mazina diabēta radītos sarežģījumus. Pacientiem savā ikdienā jāpārvērtē un jāpielāgo savs aprūpes plāns, lai tas atbilstu mainīgam un dinamiskam slimības stāvoklim. Vairāku pētījumi liecina, ka intervāla treniņi uzlabo asins glikozes līmeņa rādītājus otra tipa diabēta pacientiem. Maģistra darba ietvaros autore izpētīja diabēta pacientu eksistējošus risinājumus intervāla treniņa īstenošanai otra tipa diabēta pacientiem; izstrādāja viedtālruņa lietotni Android platformā, kas īsteno intervālu treniņu, izmantojot pulsometra sensoru, un vāc un attēlo treniņu un glikozes mērījumu vēsturiskus datus turpmākai analīzei ar mērķi uzlabot otra tipa diabēta pacientu dzīves kvalitāti; guva atsauksmes no diabēta pacientiem un 11 respondentiem, izmantojot Google Forms anketu.

Nowadays diabetes mellitus is a common chronic metabolic disorder. International Diabetes Federation claims that from this disease suffer approximately 415 million inhabitants all over the world, in Latvia there are 86,359 people registered in 2015 who has this disease. The morbidity from diabetes in the world and Latvia is rapidly growing. Specialists emphasizes that good diabetes control and treatment prevents and reduces the complications of diabetes. Patients on an everyday basis have to reevaluate and adapt their care plan in order to meet the changing and dynamic disease conditions. Several studies have shown that interval training improves blood glucose level indicators of the second type diabetes patients. In Master's thesis the author studied the diabetic patient existing interval training solutions for the second type diabetes patients; developed a smartphone app for the Android platform, which implements an interval workout using a heart rate monitor sensor and collects and displays workout and glucose measurement historical data for further analysis in order to improve the quality of life of the second type diabetes patients; got feedback from diabetic patients and 11 respondents using Google Forms profile.
Diabetes patients health condition management using modern IT technologies
Keywords: Datorzinātne; diabēts; pulsometetrs; HIIT; intervāla treniņš; viedtālrunis