Valsts uzņēmumu kā ārvalstu investoru tiesības būt prasītāju statusā starptautisko investīciju strīdos - Rumpa, Agneta (Latvijas Universitāte, 2017)
Valsts uzņēmumi ieņem aizvien nozīmīgāku lomu pasaules ekonomikā, tostarp ārvalstu tiešajās investīcijās. Pētījuma mērķis ir noskaidrot, kādos gadījumos valsts uzņēmums var prasīt savu investīciju aizsardzību, konkrēti – netradicionāli ieņemt prasītāja statusu starptautiskos investīciju strīdos iepretim citai valstij. Mērķa sasniegšanai aplūkots investora jēdziens starptautiskajos investīciju aizsardzības līgumos, kā arī valsts un valsts uzņēmuma nošķīrums investīciju šķīrējtiesu praksē. Pētnieciskajā darbā identificēti galvenie izaicinājumi investīciju tiesību režīmam, pieļaujot valsts uzņēmumam prasītāja lomu investīciju strīdos, kā arī piedāvāti to risinājumi.

State-owned enterprises play an increasingly significant role in the global economy, including foreign direct investment. The purpose of the research is to clarify in what cases may the state-owned enterprise claim its investment protection, specifically – take an untraditional status as the claimant in international investment disputes opposing another state. In pursuit of the purpose, the notion of an investor within international investment treaties is analysed, as well as the separation of the state enterprise and the state in the precedents of investment arbitration. The main challenges of allowing the status of the claimant for state-owned enterprises are identified, as well as their solutions are proposed in the research.
The right os state-owned enterprises as foreign investors to be claimants in international investment disputes
Keywords: Juridiskā zinātne; valsts uzņēmums; investora aizsardzība; investīciju šķīrējtiesas process; ārvalstu tiešās investīcijas